Pieter den Boer
Pensioenconsultant PNO Media
2022 - week 02

Ruimteman

Mijn zoon van zeven kwam gistermiddag uit school. Hij had een mededeling: “Pap, vandaag hebben we gepraat over wat we later gaan doen. Ik word ruimteman.” Het deed me denken aan mijn eigen lagere schooltijd. De meeste meisjes uit de klas wilden dierenarts of ponyverzorgster worden, en de jongens politieagent of brandweerman. Ikzelf was er heilig van overtuigd dat ik, net als mijn zoon nu, astronaut ging worden.

Nu, zo’n 35 jaar later, ben ik pensioenconsultant en heb er twintig jaar in de pensioenwereld op zitten. Het kan verkeren. Op de lagere school en trouwens ook op de middelbare school niet, heb ik ooit iemand horen zeggen dat ze de ambitie hadden om iets met pensioen te doen. Sterker nog, als ik op een feestje vertel welk werk ik doe, krijg ik meewarige blikken en opmerkingen over hoe saai het wel niet moet zijn. “Pensioen is toch enkel iets voor oude mensen?”

Man, man, man, wat zitten ze er naast met hun “pensioen is voor oude mensen.” Als ik één ding heb geleerd in al die jaren dan is het dat je niet jong genoeg kunt zijn om over pensioen na te denken. Wat dacht je hier van: een gemiddeld pensioen kost net zo veel als een gemiddeld huis. Het aflossen van een hypotheek op een huis duurt gemiddeld dertig jaar. Het opbouwen van een goed pensioen duurt gemiddeld zelfs langer! En pensioen is niets meer dan uitgesteld salaris. Je inkomen na je pensionering. Begin je er op latere leeftijd pas over na te denken, dan ben je in de regel te laat.

En dat maakt mijn werk nu zo leuk. Ik ben elke dag weer bezig met het inkomen voor later van een hele grote groep mensen. Zij beseffen vaak niet half hoe belangrijk een goed pensioen is en wat dat kost. Daarom blijf ik er op hameren om je ook op jongere leeftijd al te verdiepen in je pensioen. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan en het te laat is.

En mijn ambitie om de ruimte in te gaan? Mwoah… Ik heb net nog even gegoogeld; met mijn bijziendheid van -9 was ik waarschijnlijk niet door de selectie heen gekomen. Ik zie mezelf al klooien met mijn lenzenbakje, vloeistof en een contactlens terwijl ik door de gang van het ISS zweef. Nee, ik blijf bij nader inzien gewoon pensioen doen.

Pieter den Boer
Pensioenconsultant PNO Media

De week van Pieter den Boer

Pensioenconsultant PNO Media
2022 - week 02