Pieter den Boer
Pensioenconsultant PNO Media
2022 - week 02

Oude mensen

Vroeger, toen ik klein was, waren mensen van rond de veertig stokoud. Als er dan eens een stokoude oom of tante langskwam in Zandvoort, wilden ze niet met mij spelen maar wandelen langs het strand. Echt allemaal. Regen, hagel of storm, er moest gelopen worden. Sindsdien is blijven hangen dat wandelen voor oude mensen is.

De dag dat ik zelf veertig jaar werd, kan ik mij nog goed herinneren. Dat is drie jaar geleden, en waar ik destijds werkte lag de gemiddelde leeftijd van mijn collega’s rond de 28 jaar. Ik voelde mij tussen al die jonge mensen zelf ook best jong. Totdat een stagiaire mij met mijn neus op de feiten drukte: “Bent u meneer Den Boer?”, vroeg zij. Het was voor het eerst dat een collega mij met ‘u’ aansprak.

Terugblikkend waren er natuurlijk al meer signalen die wezen op mijn ouderdom. Bij bedrijfsborrels vertrek ik al na twee bier in plaats van – zoals vroeger – als laatste het licht uit te doen. Ik heb alleen een Facebook account en geen Insta, Snapchat of TikTok.  Er zitten lachrimpels langs mijn ogen die er nu ook zijn als ik niet lach. En na het sporten moet mijn lichaam veel langer herstellen.

Over sporten gesproken; mijn grote hobby’s zijn kite- en golfsurfen. Door een vervelende coronabesmetting begin 2021 kon ik een tijd lang het water niet op. In diezelfde periode werden we getrakteerd op een paar lockdowns. Ik zat daardoor vooral op mijn zolderkamertje. Tegen de verveling ging ik af en toe wandelen. Alleen of met anderen. Tussen de middag als break tussen alle Teams meetings. Na het avondeten. Of in het weekend, ergens in een bos.

En wat blijkt: wandelen is heerlijk. Even een half uurtje je werk vergeten of er vol voor gaan en twee uur door de bossen sjokken. Het werkt geestelijk én lichamelijk stimulerend. Wandelen is dus helemaal niet voor stokoude mensen, maar juist voor hippe veertigers. Zoals ik.

Blijkbaar veranderen interesses naarmate je ouder wordt. Ik ben alleen nog wat huiverig voor de volgende fase: het moment dat ik een afritsbroek aantrek en dezelfde ANWB-jas als mijn vrouw ga dragen.

Pieter den Boer
Pensioenconsultant PNO Media

De week van Pieter den Boer

Pensioenconsultant PNO Media
2022 - week 02