Pieter den Boer
Pensioenconsultant PNO Media
2022 - week 02

Inkomen voor later

Gisteren sprak ik iemand die het onzin vond om via zijn werkgever pensioen op te bouwen. Hij wist een veel beter alternatief: investeren in crypto’s. Er zijn, naast pensioen, andere manieren om voor een inkomen voor later te zorgen. In de afgelopen twintig jaar heb ik een aantal mooie oplossingen voorbij zien komen, de een iets haalbaarder dan de ander. Hier volgt een top 5:

1# Ik koop een tweede huis voor de verhuur
Een tweede huis kán een hele goede investering zijn. Maar besef goed dat je voor een tweede huis heel veel eigen geld moet inbrengen. En dat er nogal wat regels voor verhuur gelden. Maak daarom een plan. Hoeveel geld moet er gespaard worden en hoe ga ik dat doen? Wanneer en waar wordt het huis gekocht? Wordt het korte termijn- of lange-termijnverhuur? Enzovoorts.

2# Ik ga zelf beleggen
Aan zelf beleggen zitten voor- en nadelen. Een voordeel is dat je zelf kunt bepalen waarin je wel en niet belegt, en hoe hoog je inleg is. Een nadeel kan zijn dat je belastingvoordeel mis loopt, en dat de kosten hoger zijn. Ook overschatten veel beleggers zichzelf, ik kan er over meepraten. De eerste keer dat ik zelf ging beleggen, was ik na een maand 30% van mijn inleg kwijt. Bij een stijgende beurs.

3# Ik investeer in crypto’s
Vooral van jongeren hoor ik geregeld dat zij hun pensioen regelen via investeringen in crypto’s. Dat kan lucratief zijn, maar er kleven ook enorme risico’s aan. Tussen september en november is de Bitcoin bijvoorbeeld 35% in waarde gestegen. Maar tussen november en januari is de waarde ook weer 35% gedaald. Succesverhalen over crypto zijn overal te vinden. Er zijn ook ontzettend veel verliezers, maar die hoor je zelden!

4# Ik haal mijn pensioen toch niet
De gemiddelde levensverwachting stijgt elk jaar. Een man van 40 wordt gemiddeld 81,2 jaar, een vrouw 84,3 jaar. De kans dat je voor je pensionering overlijdt, is veel kleiner dan dat je het wel haalt.

5# Ik zoek een stinkend rijke (liefst oudere) partner
Een briljant idee, ik zoek mee😉

Pieter den Boer
Pensioenconsultant PNO Media

De week van Pieter den Boer

Pensioenconsultant PNO Media
2022 - week 02