Anouk Kamminga
Hoofdredacteur Media VPRO
2020 - week 12

#respect

Los van alle nare berichtgeving, verschijnen ook steeds meer grappige columns en filmpjes in de krant en op social media. Humor in tijden van zo’n crisis, het ligt gevoelig, maar je merkt toch ook dat je er behoefte aan hebt.

Ik moest in ieder geval erg lachen om de column vandaag in het NRC van Japke D. Bouma ‘thuiswerken met je familie – dat is de hel’. Ik herken me in veel dingen, zoals de lamlendige pubers die voor je voeten liggen, of (iets aangepast aan eigen situatie) de jongste die de hersens van zijn oudste broer in elkaar probeert te slaan, terwijl jij in je joggingbroek een conference call probeert te houden.
Gelukkig begrijpt iedereen die je aan de lijn hebt de situatie. Want we zitten bijna allemaal in hetzelfde schuitje, behalve dan de mensen zonder kinderen die nu misschien inmiddels al vijf boeken uit hebben, Netflix verslonden en al hun mails hebben bijgewerkt. #jaloers.

Maar zonder dollen (want uiteindelijk zijn al deze ‘zorgen’ totaal irrelevant), ik ben niet jaloers op mijn buurvrouw hier in mijn buurt die huisarts is. Ze appt me een foto hoe ze de patiënten behandelt in een pak waarin ze eruit lijkt te zien als een buitenaards wezen, biddend op snel een nieuwe lading beschermingspakken en mondkapjes.
Terwijl ik probeer zoveel mogelijk programma’s doorgang te laten vinden en eindredacteuren probeer bij te staan waar nodig, helpt zij zieke mensen die hoestend en proestend voor haar zitten. En dat elke dag weer. #respect.
Onze taak nu om zoveel mogelijk programma’s af te maken in een zo veilig mogelijke situatie voor alle mensen die eraan meewerken. Zodat mijn buurvrouw in godsnaam niet nog meer zieke mensen hoeft te behandelen. Een applaus(je) voor alle netcoördinatoren, hoofdredacteuren, eindredacteuren, presentatoren, redacteuren, producers, producenten, regisseurs, cameramensen, geluidsmensen, cateraars en alle andere mensen die ervoor blijven zorgen dat, waar mogelijk, er zoveel mogelijk mooie en relevante programma’s op radio, tv en online te zien en te horen zijn.

Kijk – en luistertips vanuit de VPRO: een zeer actueel Bureau Buitenland elke werkdag op Radio 1, muziekles voor kinderen in quarantaine op 3 voor 12-platform (vandaag Nederlandse hiphop), zaterdag Mondo dat een podium biedt aan cultuurmakers zonder podium, zondag Tegenlicht met viroloog Ron Fouchier over hoe het virus van morgen eruit ziet of kijk de aflevering van Proefkeuken terug over hoe je zelf wc-papier kunt maken.

Anouk Kamminga
Hoofdredacteur Media VPRO

De week van Anouk Kamminga

Hoofdredacteur Media VPRO
2020 - week 12