Anouk Kamminga
Hoofdredacteur Media VPRO
2020 - week 12

Saamhorigheid

Dag 1 werken vanuit huis zit erop. Het is nog even zoeken naar de juiste modus hoe je vanachter een computer met oortjes in, via Skype en mail de boel moet coördineren, terwijl er een kind vraagt om aandacht. Maar ook voor de rest van m’n collega’s is het zoeken. Vergaderen met grote groepen over Microsoft Teams waar de verbinding steeds wegvalt.

Het valt me wel op hoe er een gevoel van saamhorigheid ontstaat bij de VPRO. Kan ook bijna niet anders als je elkaar opeens spreekt zonder opsmuk in pyjama’s met op de achtergrond kinderen die binnen komen rennen. Saamhorigheid op afstand, denk dat dat nu al de grootste winst van het corona virus is, naast alle ellende die het veroorzaakt.

Collega’s tonen zich van hun beste kant om alles op alles te zetten om de lopende programmering af te krijgen, maar ook om zo nieuwe content te maken die aansluit op de actualiteit. Bij Bureau Buitenland is een aangepaste werkwijze bedacht waardoor de uitzendingen door kunnen gaan, bij Tegenlicht wordt nagedacht over alternatieve uitzendingen voor de komende weken, de collega’s van de afdeling Aankoop zijn op zoek naar passende documentaires en series mochten er gaten in de programmering vallen, Mondo werkt aan een speciale uitzending voor aankomende zaterdag, en ga zo maar door.

Verder keek ik vanochtend de ruwe versie van de eerste aflevering 100 dagen voor de Klas, de nieuwe serie van Tim den Besten en Nicolaas Veul. Zij ondervinden aan den lijve hoe het is om leraar te zijn door het te zijn… en dat valt ze behoorlijk zwaar. En in die 100 dagen van opnamen was er nog niet eens sprake van corona. Diep respect voor alle leraren die nu nog voor de klas staan voor de kinderen van ouders in vitale beroepen.

En dank aan NPO Zapp voor het initiatief om op NPO 3 vanaf vandaag tussen 13.00 en 15.30 uur live educatieve TV uit te gaan zenden. Trek ik die van mij nu even weg van The Avengers part 2….

Anouk Kamminga
Hoofdredacteur Media VPRO

De week van Anouk Kamminga

Hoofdredacteur Media VPRO
2020 - week 12