Anouk Kamminga
Hoofdredacteur Media VPRO
2020 - week 12

Heftige tijden

Het zijn rare en heftige tijden in de wereld. Overal slaat het coronavirus om zich heen en vanaf gisteren 18.00 uur is het ook echt klare taal in Nederland: horeca, scholen, sportclubs en kinderopvang gesloten en alle evenementen afgelast. Thuisblijven is de opdracht. Waar ik dacht jullie van inspirerende berichten en de laatste media trends te voorzien vanaf het (vorige week vrijdag al afgelaste) mediafestival South By Southwest festival in Austin, werk ik deze week zoveel mogelijk vanuit huis.

Net als velen met mij. De VPRO is zo goed als leeg en alleen waar het hoogst noodzakelijk is komen collega’s bij elkaar om te werken. Toch moeten er programma’s gemaakt blijven worden, maar wel onder de aangescherpte voorwaarden. Zo werd het cultuurprogramma Mondo afgelast omdat Nadia en drie redacteuren griepverschijnselen vertoonden en maakte Arjen Lubach gisteren Zondag met Lubach voor een lege studio, maar wel voor 1,9 miljoen kijkers.

Een kijkcijferrecord met gemengde gevoelens. Want we zullen nog in veel onverwachte situaties terecht komen als straks ook producties niet opgeleverd kunnen worden, omdat opnames uitgesteld moeten worden of simpelweg afgezegd. Maar we gaan door waar we kunnen, juist nu is het de taak aan de media om de mensen thuis van informatie te voorzien maar ook met mooie en goeie programma’s die voor wat afleiding zorgen. Hoopvol om te zien wat voor initiatieven er in andere getroffen landen ontstaan: miljoenen Italianen die tegelijk het volkslied vanaf hun balkon zingen en Spanjaarden die vanuit huis massaal applaudisseren voor alle zorgverleners die hun nek uitsteken.

Ook in Nederland komen de eerste solidariteitsacties op gang. Online laten mensen weten dat ze willen helpen waar mogelijk of het bericht van Nicolette Aschermann, werkzaam bij de Impactmakers op Instagram: ‘Vraag geen geld terug voor afgelaste voorstellingen, maar doneer aan de makers’. Het bericht ging viraal en is er in het kabinet een motie ingediend om te werken aan een steunpakket voor de culturele sector. We zullen elkaar nodig hebben de komende tijd. Niet door met elkaar te zijn, maar door elkaar een warm hart toe te dragen op afstand, lief voor elkaar te zijn door dit soort initiatieven. En dat kan ook zijn dat je een pleerol deelt met je buurman die net misgreep…

Anouk Kamminga
Hoofdredacteur Media VPRO

De week van Anouk Kamminga

Hoofdredacteur Media VPRO
2020 - week 12