Anouk Kamminga
Hoofdredacteur Media VPRO
2020 - week 12

Damocles

Dag 3 thuiswerken. Na twee dagen te hebben gedaan alsof het vakantie was en de kinderen van ’s ochtends tot in de namiddag in hun pyjama liepen terwijl wij aan het werk waren, is het nu tijd voor ‘het schema’.

Ik heb op social media al zoveel schema’s in alle soorten en maten voorbij zien komen, dat ik er een beetje van dichtgeslagen ben. Gaat het lukken om ons hier strak aan te houden? En hoe doen al die mensen dat?

Van 9 tot 10 schoolwerk met mijn jongste zoon Jimmy. We doen leesoefeningen en het helpt als ik er een klein competitief element aan toevoeg. De stopwatch. Hij racet door de leesstof heen. We hebben lol en ik besef hoe bijzonder het is dat we opeens tijd hebben om dit samen te doen.

Dan weer aan het werk, skypen, bellen. Bij VPRO Mondo zijn ze de boekenclub gestart en lezen we ‘De Pest’ van Albert Camus onder aanvoering van Philip Huff en Alma Matthijssen. Het aantal meelezers loopt storm, er is duidelijk behoefte aan interactief en samen lezen. Inmiddels blijven ook de berichten en telefoontjes binnenstromen van eindredacteuren en producers die tegen allerlei onvoorziene problemen aanlopen.

Zo volgen we al drie jaar lang jonge en veelbelovende topsporters in De Beloften, toewerkend naar de Olympische Spelen. Maar het zwaard van Damocles hangt boven hun hoofd, het afzeggen van de Olympische Spelen wordt steeds meer een realiteit. Ondertussen skypen de sporters met de regisseur en vertellen ze hoe ze toch fit proberen te blijven. Zoveel dromen die op het punt staan van uit elkaar spatten.

En dan komt het volgende nieuwsbericht binnen: het Songfestival is afgelast… Laten we in godsnaam weer gaan applaudisseren en fluiten met elkaar vanavond om 20.00 uur.

Anouk Kamminga
Hoofdredacteur Media VPRO

De week van Anouk Kamminga

Hoofdredacteur Media VPRO
2020 - week 12