Jop Euwijk
2019 - week 03

Regen en moedermelk au bain-marie

Vandaag is mijn vrije dag en daarmee ook mijn drukste dag. Elke donderdag zorg ik voor mijn drie kinderen. In principe doe ik dat alle dagen van de week, maar nu heb ik geen pauze. Tijd om al die tips van Mediawijzer.net in praktijk te brengen!

Deze dag is gevuld met luiers in verschillende maten, Duplo en het opwarmen van gekolfde moedermelk (au bain-marie, dames en heren!). Terwijl ik dit schrijf, ben ik nog aan het nadruppen van een wandeling naar school.
Alles ging vanochtend eigenlijk heel goed. De kinderen waren zo snel aangekleed en klaar om te gaan, dat er zelfs tijd was voor een aflevering van Het Klokhuis. Eenmaal buiten bleek het flink te regenen. En we moeten toch echt met een kinderwagen en een meerijdplankje heuveltje op en heuveltje af. Verdakje, zou mijn oma hebben gezegd.
Helemaal ‘uit’ staat mijn werkbrein niet op zo’n dag. Vanochtend kreeg ik berichtjes van collega’s over journalist Ans Boersma, die Turkije is uitgezet. Ze is ‘ongewenst’ verklaard. Op 9 mei organiseert Beeld en Geluid het Festival van het Vrije Woord, met onder andere de NVJ en Free Press Unlimited. De schandalige kwestie rondom Boersma zal daarbij vast aan bod komen in de diverse workshops en debatten. Morgen verdiep ik mij daar verder in. Of straks, mochten de kinderen zoet gaan spelen.

Privefoto Jop

En zo zijn er nog veel meer dingen die vluchtig de revue passeren. Gisteren kocht ik jubileumuitgaves van Power Unlimited, al 25 jaar een icoon onder gamers, en het stripblad Eppo, dat tien jaar geleden (opnieuw) van start ging. Ik ben van plan voor te stellen deze magazines op te nemen in onze perscollectie. Games horen immers bij Beeld en Geluid, onlangs hebben we een games canon gelanceerd. Ook hebben we originele strips, van bijvoorbeeld Jaap Vegter. De feestnummers van Power Unlimited en Eppo mogen we daarom niet missen.
De perscollectie bestaat daarnaast hoofdzakelijk uit dit soort bijzondere nummers, naast allerlei achtergrondinformatie zoals advertenties, redactienotulen en correspondentie. Onderzoekers kunnen via de studiezaal van het IISG deze dossiers opvragen en zo het verloop van een journalistieke titel (die soms al meer dan honderd jaar bestaat) bestuderen.
Maar vandaag ga ik ze gewoon lekker lezen. Met een fijn muziekje op de achtergrond. Van Harry Bannink bijvoorbeeld, dat vinden mijn kinderen ook leuk. Vooral die cd met muziek voor Het Klokhuis. Fijn zo’n dagje waarop alles klopt. Als het vanmiddag maar niet regent als we de oudste uit school moeten halen…

Jop Euwijk
Conservator Nieuws en Actualiteiten Beeld en Geluid