Jop Euwijk
2019 - week 03

Honderd e-mails in de Haringstad

Op vrijdagen verlaat ik de Haringstad niet. De kinderen wel, dus ik kan ongestoord werken. Hoewel ik erg van reizen hou, ben ik aan het einde van de week wel toe aan rust.

Dinsdagavond zat ik drie uur lang vast in de Intercity Direct bij Zoetermeer. Gelukkig had ik een radio-interview uit 1978 met cartoonist Yrrah uit op mijn laptop staan. Ik heb het twee keer geluisterd.
Mijn woonplaats biedt weinig afleiding. Als je onze Beeld en Geluid-wiki erbij pakt, is het een echte nieuwsstad: Koos Postema, Peter d’Hamecourt, Astrid Kersseboom, Rik van de Westelaken, Sakir Khader, Herman Wigbold en Jan Eikelboom woonden er ooit.
Hetzelfde geldt voor tekenaars Len Munnik en Arend van Dam. Je zou het niet zeggen als je hier door de straten loopt. Blijkbaar is het heilige grond. Een vrij bekende acrobaat woonde hier op de hoek, maar die vertoont zijn kunsten tegenwoordig in Spanje.
Ik kan in alle rust mijn gang gaan. Geen vergaderingen, geen evenementen, alleen mijn laptop en ik. Aangezien ik elke week zo’n honderd mailtjes ontvang – en ik tussen de bedrijven door niet alles kan beantwoorden – is er genoeg te doen. Vandaag ga ik zaken regelen rondom onze satire-expositie, een tentoonstelling over Eppo Doeve (Museum De Casteelse Poort, Wageningen) en evenementen rondom 400 jaar kranten en 100 jaar radio. Kilometers aan archief en uren aan werkplezier.
Dank voor alle aandacht, lieve mensen! Morgen gezond weer op!

Jop Euwijk
Conservator Nieuws en Actualiteiten Beeld en Geluid