Jop Euwijk
2019 - week 03

Hele kluif

Deze week mag u meekijken over de schouder van een conservator van Beeld en Geluid. Een week vol satire, radio en 400 jaar aan kranten. Maar dat komt de komende dagen, allereerst een kleine introductie.

Conservatoren lopen nog niet zo lang rond op het Media Park en daarom is het goed om wat over mijn werk te vertellen. De functie staat ook model voor de nieuwe koers – Beter en Gedurfder – van ons mooie instituut. Hierbij is de inhoud leidend en willen we aansluiten op de behoeften van ons gevarieerde publiek aan museumbezoekers, mediamakers en onderzoekers.

Sinds kort deelt Beeld en Geluid de gigantische collectie niet meer in naar medium (radio, televisie, pers, internet) maar naar interessegebied. Ik buig mij bijvoorbeeld over nieuws en sport, terwijl mijn collega’s amusement of amateurfilm behandelen. Samen bepalen we wat we in de collectie willen opnemen, hoe we het beheren en toegankelijk maken.

Alle type media passeren hierbij de revue: gecrawlde websites, originele spotprenten, audiocassettes, videobanden, enzovoort. Al met al een hele kluif. Gelukkige heb ik de leukste collega’s en begin ik elke dag vol energie.

Om de parel van het Hilversum te bereiken, moet ik zo’n twee uur reizen. Met de juiste media als ondersteuning vliegt die tijd voorbij. Een doorsnee dag begint met een fietstocht naar Schiedam waarbij ik meestal een podcast luister. Afhankelijk van mijn stemming is dat een oppervlakkige (bijvoorbeeld De krokante leesmap) of een diepgravende (Dipsaus is een aanrader).

In de jeneverstad neem ik de trein naar Rotterdam, waar ik altijd even ga kijken bij het krantenrekje in de boekhandel. Daar kan geen Blendle of LexisNexis tegenop. Tijdens het scannen van de uiteenlopende koppen valt mijn oog standaard op de cartoon van Willeke Brouwer in het Nederlands Dagblad. Zij is de enige cartoonist die dagelijks op een voorpagina staat.

Met een glimlach op mijn gezicht stap ik de trein naar Utrecht in. Onderweg begin ik alvast met werken, waarbij het podcastgeleuter moet plaatsmaken voor rustgevende elektronische muziek. Op Utrecht Centraal heb ik weer een lange overstap, zodat ik alle opiniebladen en lifestylemagazines kan bekijken. In het boemeltje naar Hilversum pak ik mijn laptop er weer bij. Als ik geen zitplaats heb, zet ik gewoon weer een podcast op. Spraakmakers met Ghislaine Plag bijvoorbeeld, de thermometer van het medialandschap.

Nu begint de werkdag pas echt. Vandaag mag ik bijvoorbeeld een geluidsband inspreken voor de satire-expositie die op 7 februari opent. Geen idee wat ik mij daarbij moet voorstellen. Morgen doe ik verslag!

Jop Euwijk
Conservator Nieuws en Actualiteiten Beeld en Geluid