Jop Euwijk
2019 - week 03

Getekende satire

Met een klein groepje staan we rond een microfoon. Op het teken van de zojuist benoemde regisseur roepen we ‘oehhhh!’ of ‘aaaahh!’. De hoorspelkern is er niks bij.

Voor de satire-expositie Serieus grappig (te zien vanaf 7 februari) hebben we publieksreacties nodig. In een ‘interactive’ kunnen bezoekers straks aangeven of bepaalde satire wel of niet een grens overschrijdt. De afkeurende en goedkeurende geluiden die we nu opnemen, zullen dan te horen zijn.

Ik werk natuurlijk niet mee aan de tentoonstelling vanwege mijn mooie stemgeluid. Deze opnamesessie is een toevalstreffer. De samenstellers vragen mij vooral vanwege mijn kennis over de spotprenten in de perscollectie van Beeld en Geluid. Sinds de fusie met het Persmuseum in 2017 beschikt het instituut over ongeveer 60.000 originele spotprenten.

Eppo Doeve monarchie

Tijdens de tentoonstelling zal het werk van onder anderen Albert Hahn, Eppo Doeve en Peter van Straaten te zien zijn op schermen en aan een heuse spotprentwand. Daarnaast mogen we ons prijzen met de medewerking van hedendaagse tekenaars als Ien van Laanen, Merel Barends en Cortés. Zo worden onze klassiekers aangevuld met modernere stijlen van spot. Ik ben er trots op. Wie weet kunnen wij hun oeuvres ooit ook nog verwerven.

Met onze spotprenten ben ik dagelijks in de weer. Om de collectie relevant te houden, moet die in beweging blijven. Nieuw werk moet erin en het oude eruit. Met dat laatste bedoel ik niet weggooien, maar naar buiten brengen. Momenteel help ik mee met de beeldredactie van een wetenschappelijke bundel over 400 jaar kranten in Nederland. Vandaag heb ik een paar mooie tekeningen van Fritz Behrendt gevonden die aansluiten bij het onderwerp.

Verder werk ik vandaag aan de Junior Inktspotprijs, het kleine broertje van de Inktspotprijs van de stichting Pers en Prent. Deze onderscheiding voor de beste politieke tekening van het jaar wordt gekozen door leerlingen van het voortgezet onderwijs. Een heel leuk project. Dit staat in schril contrast tot het verdrietige bericht dat verslaggever Elma Verhey (Vrij Nederland, The Post Online) vrij plotseling is overleden. Ook dat staat nu op onze agenda, morgen kan ik hier meer over vertellen.

Jop Euwijk
Conservator Nieuws en Actualiteiten Beeld en Geluid

(Spotprent: Eppo Doeve, vuilspuiten is in, NRC Handelsblad, 16 december 1978. Collectie: Beeld en Geluid)