Bibi Loomans
Culinair redactiecoördinator Koffietijd/Talpa Network
2020 - week 43

Puzzelen

Deze week heb ik niet alleen een culinaire gast in de keuken, maar deze gast is ook een hoofdgast. Een hoofdgast, de naam zegt het al, is in ons programma altijd een BN’er/artiest of een andere grote, bekende naam.

In dit geval hebben we het over niemand minder dan Yvette van Boven! Yvette is kookboekenauteur, kok, columnist en presentator. Samen met haar man én fotograaf Oof Verschuren maakte ze meer dan tien kookboeken. We gaan het hebben over haar nieuwe kookboek, lopende projecten en haar nominatie voor het Gouden Kookboek.
Het Gouden Kookboek is een prijs die wordt uitgereikt voor het beste kookboek van het jaar. Hierbij wordt gekeken naar originaliteit, tekst, verhaal, fotografie en vormgeving. Deze uitreiking vindt ieder jaar plaats aan de vooravond van de kookboekenweek. Een onwijs leuk event waar ik ieder jaar rond deze tijd heel druk mee ben, maar wat dit jaar helaas wat kleiner en bescheidener zal zijn vanwege corona. Naast een gesprek kookt Yvette ook samen met onze kok London in de keuken.

De voorbereiding voor Koffietijd zal niet anders zijn dan op andere redacties. Je houdt een voorgesprek, werkt een interview uit en regelt beeldmateriaal. Als culinair redacteur schrijf je vervolgens ook een culinair script. Dit doen mijn collega, mijn stagiaire en ik dagelijks. Dat script is voor London en hierin leggen we uit wat we maken, welke stappen we voor het recept laten zien en welke leuke feitjes en achtergrondinfo we willen vertellen.
Het is soms ook echt puzzelen. Gaat London dit gerecht halen qua planning, wat moet al af zijn, wat kunnen we ter plekke koken (het item duurt vijf minuten) en laten zien? Moeten we de ingrediënten dubbel halen? We koken als het ware in ons hoofd.

Ik schrijf deze scripts vaak ook hardop met mijn ogen dicht. ‘Heb jij niet de hele dag door honger door de hele dag met eten bezig te zijn?’ vragen collega’s mij wel eens. Dat zou je zeggen, maar om eerlijk te zijn voelt het na het uitschrijven van zo’n recept in een script vaak alsof ik al gekookt én gegeten heb.
Heb je dan na je werk nog wel zin om te koken? Ja. Absoluut. Naast mijn werk is koken gelukkig ook nog steeds mijn passie en hobby. Het helpt mij dus ook om na een werkdag mijn hoofd leeg te maken, koken is voor mij meditatief.

Bibi Loomans
Culinair redactiecoördinator Koffietijd/Talpa Network

 

De week van Bibi Loomans

Culinair redactiecoördinator Koffietijd/Talpa Network
2020 - week 43