Bibi Loomans
Culinair redactiecoördinator Koffietijd/Talpa Network
2020 - week 43

Een huis vol kookboeken en koekjes

Wie de bovenste zin leest, denkt waarschijnlijk eerder aan een fijne, herfstige zondagmiddag dan een werkdag. Maar voor mij is dit dus echt mijn werk! En dat is fantastisch.

Mijn bureau op de redactie ligt vol kookboeken en ik heb letterlijk muurtjes om mezelf heen gebouwd aan boeken. Aangezien we door de laatste maatregelen weer zoveel mogelijk thuis werken, weten de uitgevers van kookboeken mij weer te vinden op mijn thuisadres. Dus nu ligt de eettafel bezaaid met boeken, tot afgrijzen van mijn vriend.

Kookboeken klein

Natuurlijk vindt hij het geweldig om te zien dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Om je een beeld te geven: ik kan zó genieten van bepaalde gerechten en receptuur in een kookboek met mooie fotografie, dat ik het bijna kan proeven. En dan kan ik soms wel janken van geluk. Dat gevoel heb ik ook als ik iets heel lekkers proef, overigens. Anyway, ons appartement is maar klein en we groeien er letterlijk uit door al die kookboeken.
Wat doe ik daar dan mee, vraag je je af. Ik gebruik ze ter inspiratie (kijk maar naar alle geeltjes in de boeken) in ons programma, maar ik laat onze vaste kok London Loy ook wekelijks koken uit een kookboek. Soms doet hij dat alleen, maar het allerleukste is het als een kookboekenauteur bij ons in de studio kookt samen met London.

Inmiddels heb ik er bijna een culinaire familie bij aan kookboekenauteurs die geregeld bij ons in de keuken komen, de culinaire wereld is namelijk erg klein. Soms benader ik ze zelf via Instagram, of ze sturen mij een berichtje. Dan spreken we samen af wat we gaan maken in de uitzending en wat leuk is om te vertellen over het boek.

Deegrollen klein

En dan de koekjes.. Dit seizoen zijn we met een – nog geheim project – bezig binnen de culinaire afdeling van Koffietijd. Het heeft in ieder geval te maken met koekjes. Koekjes op zondag heet het. Iedere zondag verschijnt een video op de Facebookpagina van Koffietijd waarin we een koekjesrecept delen van London, onze patissier Hidde de Brabander, mijn culinaire collega of van mijzelf.

Speculaasjes klein

We laten in deze filmpjes ‘de kneepjes’ van het koekjesdeeg zien, geven tips en vertellen waar het desbetreffende koekje vandaan komt. Dit draai ik gewoon in mijn eigen keuken met onze camjo en itemregisseur Mikey. Natuurlijk deel ik de koekjes daarna uit aan mijn familie en de collega’s van mijn vriend.. maar ik kan het zelf ook niet laten om te blijven snoepen! Mijn werk is een zegen en een vloek… 🙂

Bibi Loomans
Culinair redactiecoördinator Koffietijd/Talpa Network

De week van Bibi Loomans

Culinair redactiecoördinator Koffietijd/Talpa Network
2020 - week 43