Jurre Bosman
Directeur Audio NPO
2020 - week 40

Pandemieproof

Toen in maart van dit jaar Nederland vanwege COVID-19 grotendeels ‘plat’ ging, zetten we bij de NPO alles op alles om het land open en onze programmering in de lucht te houden.

De redacties van de omroepen en de zenders speelden snel en flexibel in op de nieuwe omstandigheden en de behoefte van onze luisteraars om op de hoogte te zijn. En dat terwijl de omstandigheden er, net als in de meeste bedrijven, niet makkelijker op werden. Veel medewerkers werkten vanuit huis, waardoor de communicatie binnen de redacties en de zenders niet was zoals gewoonlijk.

Tegelijkertijd is audio als aanbodvorm al enorm pandemieproof. Radio kan altijd worden gemaakt, ook vanuit huis als het moet. Het medium blijft, ongeacht de maatregelen die gelden, vindbaar voor het publiek. In no time werden vele extra nieuws- en actualiteitenprogramma’s uit de grond gestampt. Luisteraars lieten via onze apps massaal weten dit extra aanbod te waarderen.

Ik durf te zeggen dat de publieke radio dit jaar relevanter en onmisbaarder is dan ooit. Naast de berichtgeving op al onze zenders introduceerden we ook tal van andere projecten. Denk aan You’ll Never Walk Alone van Sander Hoogendoorn op 3FM. 183 radiostations door heel Europa draaiden tegelijk dit nummer van Gerry & the Pacemakers om onze onderlinge verbondenheid te benadrukken.

3FM, FunX en KX Radio boden samen jongeren Eerste Hulp Bij Quarantaine. Op al onze muziekzenders kregen Nederlandse muzikanten en artiesten extra aandacht om deze periode zonder optredens door te komen. Op NPO Radio 2 organiseerden we een online festival en NPO Radio 4 gaf thuiszittende musici een podium. NPO Radio 5 zorgde ook tijdens corona voor het vakantiegevoel. We misten dit jaar natuurlijk de vele festivals en de sportevenementen. Gelukkig heeft NPO Radio 1 inmiddels verslag gedaan van de verlate Tour de France en hoor ik ook weer andere live sportverslagen in NOS Langs de Lijn.

Nu maken we ons op voor het najaar. We zullen op alle platformen blijven berichten over de ontwikkelingen en de gevolgen van de pandemie. En daarnaast zullen we onze evenementen zoveel mogelijk door laten gaan, aangepast aan de eisen van deze tijd. Het vraagt veel creativiteit, flexibiliteit en improvisatievermogen van iedereen die erbij betrokken is. Maar laat dat nou juist zijn waar radiomakers van de NPO zo goed in zijn!

Jurre Bosman
Directeur Audio NPO

De week van Jurre Bosman

Directeur Audio NPO
2020 - week 40