Jurre Bosman
Directeur Audio NPO
2020 - week 40

Diversiteit

Een van de kritieken op de publieke omroep is dat we nog niet divers genoeg zijn. Ik moet helaas toegeven dat dat zo is. We zijn nog onvoldoende een afspiegeling van de maatschappij.

Daarbij gaat het over meer dan alleen de presentatoren. Ook redacties en onze ‘werkmaatschappij’ als geheel houden we op dit moment samen met de omroepen kritisch tegen het licht. Dat is hard nodig als we van en voor iedereen in Nederland willen zijn.

Diversiteit kent een groot aantal aspecten, zoals sekse, leeftijd, etniciteit, opleiding, seksuele voorkeur, handicap en geografische spreiding. Het pluriforme bestel dat de basis vormt voor de Nederlandse Publieke Omroep geeft ons een goede startpositie: makers uit allerlei richtingen en achtergronden komen bij elkaar om programma’s te maken. En er zijn nieuwe omroepen die hieraan bij willen dragen tijdens de volgende concessieperiode.

Als directeur audio voer ik veel gesprekken over het vergroten van diversiteit op onze radiozenders. FunX is daarbij een lichtend en succesvol voorbeeld: we bereiken met de radioprogrammering en de online content jongeren in de grote steden die doorgaans niet met het aanbod van de publieke omroep in aanmerking komen.
FunX wordt bovendien geproduceerd door een zeer diverse groep makers, van wie er steeds meer doorstromen naar de andere redacties in Hilversum. Kijk naar Natasja Gibbs die sinds kort de De Nieuws BV op NPO Radio 1 presenteert. En achter de schermen stapt social media expert Ismael Loukili deze week over naar 3FM.

We werken op veel plekken aan een meer diverse programmering. Zo is de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke dj’s op NPO Radio 2 langzaam maar zeker aan het verbeteren.
Dat betekent niet dat we klaar zijn. Zoals NPO-voorzitter Shula Rijxman zei tijdens de laatste seizoenspresentatie: “We gaan met zijn allen nog scherper sturen op inclusiviteit: zowel voor als achter de schermen. Er zijn geen excuses meer.” Waarvan akte.

Jurre Bosman
Directeur Audio NPO

De week van Jurre Bosman

Directeur Audio NPO
2020 - week 40