Jurre Bosman
Directeur Audio NPO
2020 - week 40

NPO Luister

Vandaag is voor de NPO een belangrijke dag. We starten een experiment met een nieuwe app: NPO Luister. Hierin kun je gratis alle podcasts van de publieke omroep gebundeld vinden, makkelijk vindbaar in overzichtelijke categorieën: actualiteiten, humor, geschiedenis, levensbeschouwing, misdaad en muziek bijvoorbeeld.

Een podcast luister je op een zelfgekozen moment. Zoals iedereen nu ook gewend is om on demand video te kijken en streaming muziek te luisteren. Een podcast heeft veel weg van een radioprogramma, maar minder tijdgebonden. De meeste podcasts hebben ook een heel andere dynamiek dan live radio. Ze bieden verdieping, maken gebruik van bijzondere vertelvormen en kunnen je even meenemen naar een andere wereld.

Bij de NPO hebben we inmiddels al zo’n 400 podcasttitels in onze database en 2,2 miljoen maandelijkse gebruikers. Iedere maand stijgt het aanbod en het gebruik. De hoogste tijd om de podcast naar een groter publiek te brengen en om geïnteresseerden op een eenvoudige manier door ons rijke aanbod te gidsen.

Voor het eerst brengen we alle podcasts van de verschillende zenders bij elkaar. Zo maakte WNL bij NPO Radio 1 de podcast Cokevissers over de smokkel van cocaïne op een Urker viskotter. Van KRO-NCRV en 3FM komt De Zelfhulpboekenclub door de makers van Streetlab. En bij NPO Radio 4 kun je in Klassieke Mysteries van AVROTROS spannende verhalen horen over het leven en vooral de dood van klassieke componisten.

Al dat moois brengen we nu bijeen in NPO Luister. De komende periode gaan we de app verder ontwikkelen met extra features, mede gebaseerd op de reacties die we krijgen van gebruikers. Dus plug je oortjes in, download NPO Luister en laat ons weten wat je vindt!

Jurre Bosman
Directeur Audio NPO

De week van Jurre Bosman

Directeur Audio NPO
2020 - week 40