Jurre Bosman
Directeur Audio NPO
2020 - week 40

Nieuwe generatie

Bij de publieke omroep stoppen we altijd veel energie en aandacht in het scouten en opleiden van nieuwe radiotalent. De Radioschool van KRO-NCRV en de BNNVARA Academy werken met nieuw talent.

Bij NPO Campus stomen twee collega’s continu nieuw audiotalent klaar voor een carrière als dj of presentator bij de omroepen op de publieke radiostations. Die talenten maken vlieguren in de nachten van onze zenders. NPO Campus organiseert jaarlijks een Summer School, waar een groep potentieel talent een week lang ondergedompeld wordt in veel aspecten van het radio maken en de fijne kneepjes van het vak leert van ervaren makers.

Het hele jaar door organiseren we workshops voor beginnende en ervaren radioprofessionals, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met breaking nieuws, hoe je een show ‘prept’ (voorbereidt) en om de techniek onder de knie te krijgen. Ons eigen symposium voor en door publieke radiomakers kon dit jaar vanwege corona niet doorgaan. Vorig jaar was het een feest om makers hun succesvolle cases te horen presenteren aan elkaar en we hopen in 2021 weer een mooi programma te kunnen bieden.

Nieuw radiotalent mag zich ontwikkelen en een eigen vorm zoeken door programma’s te maken op ons digitale kanaal en opleidingsstation NPO KX. Is die ontwikkeling veelbelovend, dan mag je doorstromen naar een officiële opleidingsplek in de nacht. Sinds jaar en dag op 3FM, maar inmiddels ook op FunX, NPO Radio 1, NPO Radio 2 en NPO Radio 4. Een live uitzending is uiteindelijk de echte proof of the pudding.

De lijst met aanstormend talent dat is doorgegroeid vanuit de publieke radio-opleidingen naar prime time is eindeloos lang en indrukwekkend. Van Giel Beelen (vanaf volgende week op NPO Radio 2) tot Sander Zwiep (NPO Radio 4). En van Jorien Renkema (3FM) tot Tannaz Hajeby (FunX).

Het is inmiddels 25 jaar geleden, maar ik weet nog goed hoe mijn vinger trilde bij het starten van mijn eerste plaat op 3FM en hoe mijn hartslag in m’n keel klopte bij de eerste afkondiging. Ik ben benieuwd wie van de nieuwe lichting over een paar jaar de morning host is op een van de publieke zenders. Of misschien wel de nieuwe directeur NPO Audio.

Jurre Bosman
Directeur Audio NPO

De week van Jurre Bosman

Directeur Audio NPO
2020 - week 40