Sandrina Hadderingh
2019 - week 18

Oorlog leeft…

De enige nog vliegende Lancaster bommenwerper in Europa zou morgen een flypast over Gelderland maken. Ik had mezelf al een plekje onder de route toegedicht. Soms zijn laagvliegroutes oké. Maar de Lancaster vliegt toch niet. Hij staat voor onderhoud aan de grond.

Helaas voor mij, want ik heb iets met Lancasters. Als omroep besteden we veel aandacht aan alles rond de Tweede Wereldoorlog. Op ons digitale platform ‘75 jaar Vrijheid, op weg naar 2020’ staan inmiddels honderden verhalen gepubliceerd. Van Operatie Market Garden, de tankslag bij Winterswijk, een cafébaas die de knokploeg in Aalten verraadt, tot herdenken vandaag de dag.
Ieder z’n afwijking, zou ik zeggen. Ik weet ‘per ongeluk’ veel van de Lancaster. Vier jaar geleden werd in mijn achtertuin (in de Achterhoek) zo’n bommenwerper opgegraven. Voor ik het wist sprak ik met nabestaanden van de omgekomen vliegers, zat ik voor een documentaire in Engeland, lag letterlijk in een Lancaster en had ik het aanbod er een boek over te schrijven al aangenomen.
Mijn speurtocht naar de verhalen resulteerde in een documentaire en boek ‘Voor Altijd 21’. Het is bijzonder te merken dat verdriet bij nabestaanden ook nu bijna 75 jaar na dato nog zo diep zit. Kleinkinderen die nauwgezet het verhaal van hun opa onderzoeken, neven en nichten die vanuit Canada, Amerika of Engeland overkomen om de laatste rustplaats van die oom te bezoeken. Maar ook ‘gewone’ alledaagse dingen die mensen zich herinneren, doen er toe. We leggen het bij Omroep Gelderland graag vast.
Vandaag al komen 27 Britse veteranen aan in Wageningen om 4 en 5 mei bij te wonen. De oud-strijders worden vanuit Hoek van Holland naar Wageningen gebracht in authentieke Londense taxi’s. Elk jaar komen er minder. Dus rijst de vraag: wat doen we als er geen veteraan meer komt?
Vanuit het Ereveld in Loenen brengen wij 4 mei verslag uit. Meer dan vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers liggen hier begraven. Allemaal hebben ze een eigen verhaal. In een gezamenlijke uitzending met Omroep Flevoland en RTV Oost brengen we een aantal van deze verhalen tot leven en geven we de slachtoffers een gezicht. Het is een eerbetoon op de dag dat we twee minuten stil zijn voor alle gevallenen.
5 mei zijn we natuurlijk in Wageningen voor het Bevrijdingsdefilé en de feestelijkheden daar. Niet voor te stellen dat in 1972 een sloopvergunning voor Hotel De Wereld werd afgegeven. Weg met die oude rotzooi, was toen het devies. Het hotel waar ooit de vrede werd getekend, ging ook al eens failliet. Gelukkig is het goed gekomen en kunnen de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en zoals het heet, veteranen van naoorlogse conflicten en vredesmissies, er dit weekend gezellig langs toeren. Het klinkt gek, maar oorlog leeft.

Sandrina Hadderingh
Hoofdredacteur Omroep Gelderland