Sandrina Hadderingh
2019 - week 18

Afscheid

Vandaag neemt een collega na 16,5 jaar Omroep Gelderland afscheid. Hij heeft een andere baan gevonden, zonder weekend-, avond- en vroege diensten. Ooit begonnen bij het oersterke teletekst van 9 tot 5 groeide deze collega uit tot een topper op het gebied van online. Zijn nieuwe werkgever heeft een goede kracht binnengesleept. Deze transfer bleek overigens een switch. De collega die hij opvolgt, werkt sinds een maand bij ons.

Hij is niet de enige die uitvliegt. De afgelopen maanden vonden meerdere collega’s een nieuwe bestemming en dat is toch wel bijzonder. De markt zat jaren lang op slot en journalisten bleven zitten waar ze zaten. Mensen hechten nu eenmaal om moverende redenen aan een vast dienstverband. Sommigen blijven hangen met tegenzin en vinden het vak al lang niet meer hun vak.
En daar hebben ze gelijk in. Van cameraploeg naar de ‘one man band’ camerajournalist die crossmediaal alle kanalen bedient. Niet elke collega vindt die verandering een verbetering. De focus ligt inmiddels geheel op online. Radio- en tv-makers pur sang hebben we al lang niet meer in dienst. Nu er weer kansen zijn op de arbeidsmarkt durven mensen de sprong te wagen. Ons geeft dat de mogelijkheid om jonge afgestudeerde journalisten in dienst te nemen die talentvol zijn en soepel omgaan met mojo en social video’s. Het zorgt voor een frisse wind.
Ik werk al zo’n achttien jaar bij Omroep Gelderland. Natuurlijk, er waren momenten dat ik dacht: kom, het wordt tijd om te gaan. Maar telkens als het zo ver was, kwamen er binnen de omroep nieuwe kansen. De regionale omroep biedt zoveel mogelijkheden, functies, kanalen. Je begint bij teletekst en eindigt op online regie of je start bij productie en je ontwikkelt je tot anchor.
Zelf heb ik alle treden doorlopen: nieuwsverslaggever, documentairemaker, presentator, researcher, camjo, vervangend eindredacteur, eindredacteur, hoofd nieuws en nu hoofdredacteur. Het kan in eigen huis. Hoe mooi is dat?
Het is goed dat mensen afscheid nemen en het familienest verlaten, zeker als ze geen kansen meer zien. Voor ons nu zaak om de balans te houden tussen jong, ervaren en mega ervaren. Maar eerst een klein feestje met speeches, een afscheidsfilmpje en een lach en een traan. Enne, afscheid nemen bestaat niet… Ook terugkomen met nieuwe ervaringen op zak is soms een optie.

Sandrina Hadderingh
Hoofdredacteur Omroep Gelderland