Sandrina Hadderingh
2019 - week 18

Ik beloof…

Vanmiddag evalueren we onze samenwerking met Kieskompas. Tijdens de Provinciale Staten verkiezingen in maart hebben we op onze website GldStemt vier verschillende kieskompassen geplaatst. Ons publiek kon kiezen uit Veluwe, Rivierengebied, Achterhoek en Arnhem/Nijmegen.

Meer dan tachtigduizend mensen raadpleegden deze hulp bij het stemmen. Waarom vier kieskompassen? Nou, Gelderland is groot en iemand uit Tiel wil iets anders van het provinciebestuur dan iemand uit Winterswijk of Hattem. Goed bedacht, maar met de uitslag in gedachten weet ik dat van die duizenden inwoners velen de uitkomst van de stemhulp hebben genegeerd.
Net als elders in Nederland was de grote winnaar van de provinciale verkiezingen Forum voor Democratie. Deze partij, die geen Gelders verkiezingsprogramma had (dus niet meedeed in Kieskompas) en bedankte voor onze debatten, ging er met acht zetels vandoor. De VVD bleef de grootste en is inmiddels verwikkeld in coalitieonderhandelingen, inderdaad, zonder Forum. Aan ons de taak de komende jaren te onderzoeken wat de Forumstemmers in onze provincie vinden en willen. Mogelijk dat de partij voor wat vuurwerk zorgt in het overwegend rustige provinciehuis. Altijd leuk voor ons journalisten.
Bij Omroep Gelderland volgen we de provinciale en lokale politiek op de voet. We hebben een zeer actieve provincieverslaggever en met financiële hulp van het Stimuleringsfonds en de provincie Gelderland is het ons gelukt een lokaal nieuwsnetwerk in de provincie op te zetten. We hebben raadvolgers, werken samen met lokale partners en hebben de afgelopen maanden extra regioverslaggevers kunnen aannemen die zelfstandig vanuit de regio verslag doen. Zij volgen lokale politici op de voet voor ons politieke platform De Belofte.
Vier jaar lang controleren we of de verschillende lokale colleges ook doen wat ze een jaar geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen beloofden. We berichten via al onze kanalen en verzamelen dossiers op debelofte.gld.nl. Iedere inwoner kan op deze site zien hoe z’n gemeente presteert. Vorige week hebben we op het thema duurzaamheid de eerste grote check gedaan en wat blijkt: het is wel erg moeilijk voor politici om beloftes waar te maken. Ze hebben nog drie jaar te gaan, maar als ze na een jaar al beloftes breken… Ik beloof: Baudet wordt ook lokaal heel groot, als dat niet verandert.

Sandrina Hadderingh
Hoofdredacteur Omroep Gelderland