Sandrina Hadderingh
2019 - week 18

Onze ridders in een stripboek

In het jaar 878 leefde er een verschrikkelijke draak niet ver van hier. Het beest verscheurde alles en iedereen, totdat twee dappere ridders hem versloegen. Toen de draak stierf, brulde hij: ‘Gelre!’. Op de plek waar zij de draak doodden, bouwden de ridders een kasteel.

Zij en hun opvolgers noemden zich vanaf die tijd ‘Van Gelre’. Het is de sprookjesachtige ontstaansgeschiedenis van Gelderland. Vier seizoenen lang al maken historicus/presentator René Arendsen en Bas Steman het televisieprogramma De Ridders van Gelre. En morgen wordt een heus stripboek gepresenteerd over de Ridders en hun avonturen.
René schreef het scenario. Commissaris van de koning, John Berends heeft de eer het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. En alle basisscholen in zowel het Nederlandse als Duitse deel van Gelre krijgen een gratis exemplaar.
Danker Jan Oreel tekende de strip over de roemruchte geschiedenis van het Hertogdom Gelre. Een stripboek met een serieuze ondertoon, maar ook met de nodige humor. Het is ontzettend grappig om René en Bas in stripvorm te zien. René op z’n All Stars, Bas in laarzen van krokodillenleer, pak aan, blauwe en gele stropdas, zwaaiend met de vlag van Gelderland.
Het stripboek is bedoeld voor iedereen van 8 tot 80 en ik kan het aanbevelen, want op een speelse manier leer je over de geschiedenis van de grootste provincie van Nederland én over de vaderlandse geschiedenis, die voor mij sinds ik de verhalen van de ridders volg, toch in een wat ander daglicht kwam te staan.
Het kan niet anders dan – wie de serie op tv bij ons volgt – nationalistische gevoelens krijgt voor de provincie Gelderland, een verloren vorstendom vergelijkbaar met Schotland of Catalonië. Wat bij blijft, is dat de Hollanders een wat minder heldhaftige rol spelen dan nu in menig geschiedenisboekje staat beschreven.
Het is maar met welke bril op je naar de geschiedenis kijkt, is mijn conclusie. Als nuchtere noorderling heb ik halverwege de serie zelfs overwogen ook katholiek te worden en steunde ik de aanval op Den Haag. Ja inderdaad, Den Haag had bijna in Gelre gelegen. De Gelderlanders zijn de enigen ooit die het gewaagd hebben Den Haag te bezetten. Of was het een plundering onder leiding van Maarten van Rossum?
We zijn een strijdbaar volkje, hier in het oosten. Trots op onze geschiedenis, cultuur en tradities. De geschiedenis leert dat wij de kaas niet van ons brood laten eten door die Hollanders die, generaliserend gezegd, een iets grotere mond hebben. Hier wachten we rustig af alvorens we toeslaan.
Ik ben natuurlijk supertrots: een eigen stripboek over onze geschiedenis, door Omroep Gelderland. O ja, nu ik toch aan het opscheppen ben: in maart won het televisieprogramma De Ridders van Gelre al de NL Media Award, voor beste regionale televisieprogramma en nu dus een stripboek.

Sandrina Hadderingh
Hoofdredacteur Omroep Gelderland

De week van Sandrina Hadderingh

2019 - week 18