Sandrina Hadderingh
2019 - week 18

Een zwart jubileum

Morgen is het tien jaar geleden dat Karst T. met zijn zwarte Suzuki Swift in Apeldoorn zeven onschuldige mensen doodreed tijdens Koninginnedag. Hij wilde een aanslag plegen op de koninklijke familie. De ellende was live bij ons op de zender te zien.

De afgelopen week, vóór het feestgedruis van Koningsdag, hebben we elke dag op tv en online aandacht besteed aan die dramatische gebeurtenis. Het leek ons geen goed idee om mensen op de feestelijke dag zelf te confronteren met de gebeurtenissen tien jaar geleden.
Een wrang jubileum dus morgen. Als regionale omroep waren we groots uitgerukt die dag. In alle bochten langs de route stonden verslaggevers, onze anchor Erik van der Pol gaf live commentaar. De aanslag gebeurde dan ook voor de ogen van onze medewerkers.
Voor nabestaanden, voor Senna uit Tilburg die ernstig gewond raakte, de betrokken hulpdiensten, dominee Visser die geschokte oranjefans opving in zijn kerk, leden van een muziekband uit Almere die een dierbaar lid verloren, de familie van Karst T. én natuurlijk de koninklijke familie is morgen een dag met een zwarte rand.
Apeldoorn doet mij beseffen dat we er altijd van uit gaan dat onze verslaggevers zonder morren te allen tijde uitrukken om verslag te doen van ongelukken, branden, moord en doodslag. We staan er misschien wel te weinig bij stil. Zodra de microfoon uit de tas wordt gepakt en de camera aan gaat, is het werk. Nooit één collega hoor ik er over. Over Apeldoorn natuurlijk wel, dat zit diep.
Morgen is ook de dag dat onze Apeldoornse professor mr. Pieter van Vollenhoven zijn tachtigste verjaardag viert. Als omroep hebben we een speciale band met het koninklijk paar uit Apeldoorn. Hoewel, de liefde van onze kant lijkt iets groter. Wij vinden het altijd ‘leuk’ om de professor op de zender te hebben.
Als verslaggever had ik de eer hem meerdere keren te interviewen. Altijd over veiligheid. Om zijn verjaardag te vieren, vroeg hij mij afgelopen zomer of ik een bijdrage wilde leveren aan het boek dat hij wilde schrijven in het kader van zijn tachtigste verjaardag. Vanwege een drukke agenda heeft collega-journalist Eugene Leenders die klus overgenomen. Toen het boekje recent verscheen, had ik verwacht dat de professor wel over zijn leven en boek bij ons wilde komen vertellen.
Helaas, de landelijke zenders hadden zijn voorkeur. Ik zal hem binnenkort onze kijk- en online cijfers sturen. Kan hij bij een volgend feestje een echt goede afweging maken. Niettemin wens ik hem natuurlijk een heel fijne verjaardag. Van harte gefeliciteerd prof! Enne, volgende keer weer naar Arnhem hè?

Sandrina Hadderingh
Hoofdredacteur Omroep Gelderland

De week van Sandrina Hadderingh

2019 - week 18