Oogcontact in Covid-tijd
Als (business-)presentatiecoach en beeldgesprek-trainer hamer ik altijd enorm op hoe belangrijk het is om oogcontact te hebben. Om de verbinding met elkaar te zoeken binnen je verhaal, inhoudelijk maar ook in je lichaamstaal. Oogcontact zorgt daarbij voor positieve impact, je ontvangt meer respect en je boodschap wordt beter ontvangen.
En het lijkt zo simpel, maar in de praktijk vinden we het allemaal best wel lastig. Zeker als daar ook nog eens een webcam aan wordt toegevoegd. Nu hoorde ik gisteren een radiocommercial waarin gezegd werd: “Nu we de verbinding met elkaar gevonden hebben”, door Covid bedoelt de stem, “moeten we die vasthouden en doorpakken.”
Ik kan nu een heel moralistisch verhaal hier over Covid-19 gaan ophangen hoe we juist wel of juist niet meer verbinding met elkaar maken, gemaakt hebben of gemaakt zouden moeten hebben. Ga ik niet doen. Althans, dat is niet mijn bedoeling. Want contact maken, de verbinding zoeken, is naar mij idee van alle tijden, altijd geweest en nu niet ineens meer dan ooit.
Maar hoe maak je dan toch contact in een tijd waarin alles zo veroordelend is, waarin werkelijk alles onder zo’n groot vergrootglas ligt, een tijd waarin elke Nederlander zich door zijn eigen sociale mediakanaal gesterkt voelt een kritische mening te moeten uiten? Zichzelf beter hoort dan naar een ander te luisteren. En hoe maak je dan toch contact in bijvoorbeeld een videogesprek, dat godzijdank uitkomst biedt om door te werken, maar waarbij we elkaar niet eens meer in de ogen aan kunnen kijken? Hoe maak je dan die verbinding?
Als je iemand op straat of in een winkel in de ogen aankijkt, hoor je al op de achtergrond alle gedachten van beiden als een stoorzender; waarom draagt hij op straat wel/geen mondkapje? Zou hij het al gehad hebben? Waarom staat die zo dichtbij? Nou, die ander neemt die anderhalve meter wel héél ruim. Is dit nou uit respect naar mij of is hij zelf bang? In het oogcontact verbergen zich nu meer vragen dan ooit, vragen die misschien een echte verbinding enorm in de weg zitten.
Wellicht zit de verbinding hem dan ook niet in kijken en oordelen, maar in naar elkaar luisteren. En dat is ook het advies dat ik meegeef tijdens mijn trainingen op dit moment, als het gaat om verbinding maken tijdens een beeldgesprek. Kijk recht in de camera, ook al zijn daar even niet die twee andere ogen te vinden en schakel over naar je luistermodus. Hoor niet alleen wat die ander zegt, maar luister vooral naar wat die ander vertelt. Focus op de emotie in de stem en stem daarop af voor verbinding.
Listen more than you talk. Nobody learned anything by hearing themselves speak — Richard Branson
Fabienne de Vries
Presentatiecoach Dr. Pitch, radiopresentatrice New Business Radio en GoodLife Radio, voice-over
De week van Fabienne de Vries
-
ΜaandagWijzen lessen van een zesjarige
-
DinsdagOogcontact in Covid-tijd
-
WoensdagAnswer all the questions. Question all the answers
-
DonderdagNieuw leven
-
VrijdagPitch