Fabienne de Vries
Presentatiecoach, radiopresentator, voice-over
2021 - week 09

Wijzen lessen van een zesjarige

Wow, we zitten alweer in de derde maand van dit jaar. Hier een studiedag aansluitend aan de schoolvakantie van mijn dochter Teddy te pakken.

Het voelt als een afsluiting van een rare, ambivalente periode. Want die thuisscholing heeft me best het een en ander geleerd, en dan heb ik het niet over de leerlesjes van mijn dochter. Allereerst vond ik het heel bijzonder om eens een inkijkje te krijgen in het lesmateriaal van nu. Daarnaast vroeg ik me al vaker af, wat doen die kinderen nou de hele dag op school? Dus ook een blik in het rooster en ritme van de schooldag vond ik leerzaam.
Daarbij is mijn respect voor leraren nog meer gegroeid door hoe zij zo’n groep (ook online) in het gareel wisten te houden… Diepe buiging voor het geduld dat zij hebben. In de uren eromheen heb ik intensief met mijn dochter gewerkt en dacht regelmatig: God, je zal er toch 27 zo moeten begeleiden, pffff.

Het heeft me ook iets anders geleerd. Het inkijkje in het schoolleven van mijn dochter werkte ook vice versa. Mijn dochter kreeg ook een inkijkje in mijn werk- en huishoudelijk leven. Normaal werk, telefoneer, strijk, boen, ruim ik op, wandel met de hond, doe de boodschappen et cetera, allemaal tijdens haar schooltijd om zo die gezellige moeder om 15.00 te zijn die met een kopje thee en een koekje thuis zit.
Om vervolgens nog een puzzel of knutselwerkje met haar te kunnen doen, dan wel van de hockeyvelden naar de pianoles te rennen. Mijn rustige tijd voor mezelf begint eens een keertje om 21.00 uur (als ik mazzel heb) als zij op bed ligt, de vaatwasser is ingeruimd en mijn werk is voorbereid.

Het feit dat zij van deze ratrace nu eens een aantal weken getuige was, leverde de volgende conclusie op: “Mam, jij doet altijd alles voor iedereen, maar ik zie je nooit eens rustig ontspannen en genieten van die ontspanning.” Oei, reality check van een zesjarige!
Vandaag is het dan wel maandag, wasdag, plandag, boodschappendag, en nog 1000-en-1-andere-dingen-doe-dag. Maar het bij deze besloten dat het vandaag ontspannen-en-genieten-met-mijn-dochter-dag is. Dank je wel Teddy, voor deze wijze les!

Fabienne de Vries
Presentatiecoach Dr. Pitch, radiopresentatrice New Business Radio en GoodLife Radio, voice-over

De week van Fabienne de Vries

Presentatiecoach, radiopresentator, voice-over
2021 - week 09