Wendy van der Waal
Newsroom Designer KRO-NCRV
2020 - week 26

Onze redactie is grootse dingen van plan

We gaan flink uitbreiden. Daar kan ik nog niet teveel over zeggen, maar het gaat komend jaar behoorlijk wat werk opleveren. En ik ga er een rol in spelen, dus het zou vreemd zijn om er geen column aan te wijden.

Deze week gaan we van start met een aantal werkgroepen die bestaan uit diverse redactieleden van verschillende journalistieke titels. We gaan nadenken over hoe we de samenwerkingsverbanden kunnen versterken en hoe we beter van elkaars dossierkennis en skills gebruik kunnen maken. Krachten en expertise bundelen dus, maar hoe doe je dat precies wanneer je werkt met verschillende types media voor een uiteenlopend publiek?

Om dat uit te diepen gaan we sparren over inhoud, onze identiteit en de website. Bij de laatste twee zal ik als ontwerper veel betrokken zijn. De site van Pointer is net een jaar oud en heeft afgelopen najaar nog een opfrisbeurt gehad. Alle ervaring die daar is opgedaan kan ik meenemen. Denk bijvoorbeeld aan de optimale indeling van de website, de flexibiliteit om die binnen onze eigen redactie aan te passen, en het definiëren van een visuele identiteit.

Samen met mijn collega’s (onze redactie bestaat nu uit 13 mensen van verschillende disciplines) heb ik de juiste stem voor Pointer proberen te vinden, in zowel tekst als beeld. Degenen die ons al kennen zullen gemerkt hebben dat we onderscheidend willen zijn. Dat doen we door de middelen en methoden die we gebruiken, de onderwerpen waar we ons op richten en natuurlijk de vorm waarin we het presenteren. Op de site van Pointer zie je geen standaard ANP’tje of gelikte stockphoto voorbij komen. En het meest gelukkig zijn we als we de ruimte hebben om bij een onderwerp een interactive kunnen maken in plaats van een traditioneel artikel.

Deze manier van journalistiek bedrijven willen we graag vasthouden. En beter nog: uitbreiden met de expertise van andere succesvolle journalistieke titels van de KRO-NCRV. Blijf ons vooral in de gaten houden als je nieuwsgierig bent.

Wendy van der Waal
Newsroom Designer KRO-NCRV