Wendy van der Waal
Newsroom Designer KRO-NCRV
2020 - week 26

Dingen om als ontwerper bij stil te staan

Waar begin je bij het maken van een beeld? En dan doel ik op het plaatje waarmee je iemand je stuk of video in lokt, of een interactive mee begint. En wanneer is een afbeelding goed genoeg? Dat is een uitdaging waar ik me dagelijks mee bezig houd.

Onlangs volgde ik de training De kracht van het beeld van Wim Honders. Als ik dingen maak, dan zijn gevoel en verstand simultaan aan het ratelen. Ik weet nog goed hoe ik als nieuwbakken ontwerper van de kunstacademie afkwam, en het enorm lastig vond om dat gevoel te channelen. En belangrijker: erop durfde te vertrouwen. Naarmate ik ervaring opdeed als freelance ontwerper en mijn zelfverzekerdheid groeide ging dat creatieve proces soepel. Maar toch loop ik er zelfs nu, na het maken van een plaat, wel eens tegen aan: is het goed zo?

In de training werd mijn geheugen opgefrist over onderwerpen als semiotiek, de gulden snede, gestaltwetten en filmtechnieken. Maar waar ik Wim het meest dankbaar voor ben is zijn stopkracht-toets. Onder stopkracht verstaan we de intensiteit om de aandacht van de lezer te grijpen én de kijker te laten begrijpen wat hij of zij ziet.

Aan de hand van zes pijlers kun je een beeld beoordelen. Iedere pijler bestaat uit een tegenstelling die je met een puntenstelsel (10 tot 0) kunt beoordelen. Simpel versus complex, helder versus diffuus, rust versus onrust, orde versus chaos, weinig of veel ruis, verrassend of verwacht. Aan de totaalscore kun je zien of een beeld goed is (ja echt!). Mijn medecursisten en ik kregen een serie platen om te beoordelen. Natuurlijk waren de scores niet exact hetzelfde, maar globaal gezien waren we het eens over of een beeld wel of niet goed was.

Natuurlijk is de context van een plaat ook heel belangrijk. Jij kijkt in een museum anders naar een schilderij dan naar een foto op instagram. Voor een journalistiek platform als Pointer is het mijn missie om beeld te maken wat niet alleen binnenkomt maar ook bijblijft. Daar kan ik door deze cursus een stuk bewuster mee omgaan.

Wendy van der Waal
Newsroom Designer KRO-NCRV