Wendy van der Waal
Newsroom Designer KRO-NCRV
2020 - week 26

Designer van allerlei online dingen op een nieuwsredactie

Al sinds mijn studie vind ik het heel ingewikkeld om mijn werkzaamheden te vangen in één titel. Omdat woorden nou eenmaal beperkend kunnen zijn besloot ik in mijn afstudeerjaar (2011 trouwens) het visueel op te lossen en toverde ik een zelfportret om in een infographic (een soort taartdiagram) waarin ik in percentages aangaf wat ik was.

Inmiddels kijk ik daar met enige gêne op terug, dus speciaal voor deze gastblog heb ik een plaats vóór een containerbegrip gevoegd en dan kom ik uit de op de titel ‘Newsroom Designer’. Klinkt gaaf, toch?

Ik hoor je denken: Wat doet een Newsroom Designer? De afgelopen anderhalf jaar was ik hoofdzakelijk bezig met het realiseren van een nieuw datajournalistiek platform voor NPO 2, genaamd Pointer. Bij Pointer onderscheiden we ons door visuele verhalen te maken die voortkomen uit data. Want data is overal, en in die chaos van informatie maken we de boel op een frisse manier inzichtelijk. Dat presenteren we vervolgens op onze zelf vormgegeven website.

We maken nieuws- en achtergrondverhalen in de vorm van artikelen, video’s, en interactives. Dat doen we in kleine teams waarin journalist, designer, en programmeur vanaf het begin samenwerken. Dat maakt ons net even anders dan veel andere redacties.

Als ontwerper op een nieuwsvloer ben ik altijd op zoek naar de ideale balans tussen de kijker goed informeren maar ook verleiden om zich te verdiepen in een onderwerp. Dat doe ik door te spelen met documentair beeld, tekst, illustraties, interactie en animaties.

Aankomende week neem ik jullie graag mee in mijn bedrijvigheid op de redactie.

Wendy van der Waal
Newsroom Designer KRO-NCRV