Wendy van der Waal
Newsroom Designer KRO-NCRV
2020 - week 26

Ingewikkelde dingen leuk en inzichtelijk maken

Gisteren heeft Pointer De Tegel Publieksprijs in ontvangst mogen nemen. Omdat dit jaar de fysieke uitreiking niet door kon gaan (ik hoef denk ik niet te benoemen waarom) kwam De Tegel naar ons toe. De belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Vergezeld door gebak en champagne.

Deze onderscheiding hebben we gewonnen voor ons onderzoek naar zorgcowboys, in samenwerking met Reporter Radio en Follow The Money. Een zorgcowboy is een zorgondernemer die een onrealistisch hoge winst maakt over de rug van cliënten en patiënten. Voor onze redactie bleek het één van de meest vruchtbare onderwerpen te zijn. Wat begon met één dataset heeft inmiddels geleid tot tientallen artikelen, drie TV-uitzendingen en een game.

En in dat laatste had ik een flink aandeel. Samen met de programmeur en journalisten ben ik op zoek gegaan naar een innovatieve manier om de werkwijze van een zorgcowboy inzichtelijk te maken. Tijdens het onderzoek ontdekten we dat zorgdirecteuren met organisatorische en financiële constructies torenhoge winsten kunnen maken. Als zorgondernemer kom je geregeld in aanraking met ethische kwesties die je kunt afhandelen uit eigenbelang of in het voordeel van je cliënt.

In ons rollenspel geven we je daarom de kans zelf een zorgonderneming op te richten en te ondervinden of je een deugdzame zorgengel of -cowboy bent. Nieuws ontluiken en onderwerpen toegankelijk maken vind ik als ontwerper het meest bevredigende wat er is. En deel uitmaken van een redactie die regelmatig in de prijzen valt is natuurlijk een hele leuke bonus.

Wendy van der Waal
Newsroom Designer KRO-NCRV