Jan Müller
Directeur Regionale Publieke Omroep (RPO)
2023 - week 24

Nogmaals AI

Zoals gezegd: het gaat op alle fronten snel met Artificiële Intelligentie. En dan het ik nu even niet over de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI; ook in de politiek zien we een opvallende snelheid van handelen. 

Schreef ik afgelopen dinsdag nog in deze column over het aanstaande commissiedebat in de Tweede Kamer over desinformatie en AI, ook in het Europees parlement worden reuzenstappen gezet. Met gevolgen voor de media en creatieve sector.
In Straatsburg is gesproken over een aanstaand verbod op AI voor biometrische surveillance (denk aan gezichtsherkenning zonder toestemming), emotieherkenning en voorspellend politiewerk. Ook het inzetten van AI-systemen om kiezers bij verkiezingen te beïnvloeden worden gezien als hoog risico (ik vraag me af in hoeverre online tools als Kieswijzer hier straks onder vallen).
Daarnaast wil het Europees Parlement dat het wordt gemeld wanneer content is gegenereerd door generatieve AI-systemen zoals ChatGPT. Een beetje het idee van het ‘AI-keurmerk’ voor de media en journalistiek waar woensdag in onze eigen Tweede Kamer over werd gesproken

Flinke stappen dus, maar het levert ongetwijfeld nog heel veel vragen op de komende tijd. Net als de ontwikkelingen van AI zelf, zal het debat ook in hoog tempo gevoerd moeten worden, anders zijn die ontwikkelingen niet meer bij te houden. Het gaat zeker nog twee jaar duren voordat de Europese Wet op de Artificiële Intelligentie er is. Tegen die tijd zal AI in staat zijn dingen te doen die we nu nog niet eens hebben bedacht. De technologie zélf zou wel eens het debat kunnen bepalen. Ik ben benieuw hoe de politiek dit allemaal voor elkaar gaat krijgen. Toch maar AI gaan inzetten? Die toepassing staat volgens mij nog niet op de lijst van verboden middelen.

Jan Müller
Directeur Regionale Publieke Omroep (RPO) 

De week van Jan Müller

Directeur Regionale Publieke Omroep (RPO)
2023 - week 24