Annelies Sitvast
2019 - week 12

Net5: Women rock!

Vlak nadat ik afgestudeerd was, hoorde ik dat het productiebedrijf CCCP op zoek was naar een receptioniste. Ik zag meteen een kans om binnen te komen waar ik wilde zijn, een bedrijf dat televisie maakte.

Ik heb nog geen twee weken achter de receptie gezeten, want bij de eerste vacature die voorbij kwam, ben ik naar de uitvoerend producent gelopen. Zo kwam ik aan mijn eerste ‘echte’ baan als redactieassistente. Aan het hoofd van het team stond een sterke, slimme, stoere vrouw. Zij gaf me ruimte, verantwoordelijkheid en was ook een voorbeeld van een sterke vrouw in een leidinggevende rol, wat voor mij heel inspirerend werkte.

Er zijn veel mensen die de afgelopen jaren een rol hebben gespeeld in mijn carrière. Ik realiseer mij nu hoe belangrijk vrouwen in leidinggevende functies zijn geweest in die ontwikkeling. Het is zo belangrijk om voorbeelden te hebben aan wie je jezelf kan spiegelen. Daar valt, ook in de media, nog steeds een slag te maken, een betere balans van mannen en vrouwen in topfuncties.

Ik ben mij de afgelopen jaren steeds bewuster geworden van de ongelijkheid die er nog steeds bestaat tussen vrouwen en mannen. Zo las ik vorige week op de site van CNN Business dat vandaag de dag minder vrouwelijke CEO’s in de The Fortune 500 staan dan CEO’S die James heten (shocking).

Maar ook in ons moderne Nederland is nog sprake van scheve verhoudingen. Zo kwam bijvoorbeeld vorige maand naar buiten dat uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke gasten nog altijd ondervertegenwoordigd zijn bij talkshows. In de grote talkshows op de publieke omroep is maar liefst driekwart van de gasten man.

Talkshows stellen zichzelf volgens het onderzoek niet ten doel een afspiegeling te zijn van de samenleving. En omdat het nieuws vaak gaat over mensen in machtsposities betekent dit dat de meerderheid van de gasten nog altijd man is (bron: NOS). En dat in 2019.

Er gebeuren gelukkig ook veel goede dingen om hier verandering in te brengen en er is al veel vooruitgang geboekt de afgelopen decennia. Maar vrouwen hebben nog steeds maar een klein percentage van de topbanen in alle bedrijfstakken, over de hele wereld.

Ik denk dat het heel belangrijk is om ons hiervan bewust zijn en te blijven. En dat we elkaar als vrouwen steunen en verder helpen waar we kunnen. Laten we moed tonen, onzekerheden overwinnen en kansen pakken waar ze te pakken zijn, ook waar ze misschien nog niet te pakken zijn. Dat is de weg vooruit. Zij aan zij met alle sterke, getalenteerde mannen, voor wie in deze ontwikkeling ook een belangrijke rol is weggelegd.

Vandaag draag ik deze column op aan alle geweldige vrouwen in mijn leven. Onder wie de supergetalenteerde vrouwen in het Net5-team, bij Talpa TV en Talpa Network. You rock! En om af te sluiten met een citaat van Sheryl Sandberg: ‘In the future, there will be no female leaders. There will just be leaders’.

Annelies Sitvast
Zendermanager Net5