Frank Vugs
2018 - week 05

Modelovereenkomst

Vele jaren heb ik als ENG-cameraman mijn brood verdiend. Dat betekende meestal vroeg op en dan lange dagen maken en soms zelfs weken van huis.

Lichamelijk niet het lichtste werk natuurlijk met zo’n camera, maar ik had wel bereikt wat ik altijd al heel graag wilde. Ik heb in die tijd tropenjaren gemaakt dus, maar cameraman is en blijft een geweldig ambacht en ik heb absoluut geen spijt van die periode in mijn carrière.

En dan zit ik nu onderuitgezakt in een stoel en word ik me er pijnlijk van bewust dat ik toch wat aan mijn conditie moet gaan doen. Die was toen in mijn tijd als cameraman stukken beter.

Moe, maar wel voldaan dus van de tweede en laatste Facility House Demo Dag. Wat een geweldige opkomst was er weer en de eerste opdrachten zijn ook al in de maak. Het was zeer succesvol dus. Er waren niet alleen veel programmamakers, maar ook freelance camera- en geluidsmensen die langskwamen en dan meteen ook vroegen hoe het er eigenlijk voor staat met de Wet DBA.

Waarom ze dat aan mij vragen? Ik heb de afgelopen tijd namens Facility House een aantal keer samen met de collega’s van NEP en United aan tafel gezeten met mensen van de Belastingdienst om de gevolgen voor onze branche van de Wet DBA te bespreken. U weet het vast nog wel, de wet voor ZZP’ers/freelancers waar onder meer cameraman Jan Rein Hettinga veel over heeft geschreven.

Hoewel minder in de publiciteit, de wet is nog steeds van kracht en dus zeker niet van tafel. Voor zowel de facilitaire bedrijven als freelancers is het van groot belang dat er snel meer duidelijkheid komt. En dus zijn we in overleg met de Belastingdienst om de gewenste modelovereenkomsten goedgekeurd te krijgen.

De eerste, die voor cameraman, ligt er inmiddels. Het is goed om te zien dat we als branche prima kunnen samenwerken, zowel bij dit soort zaken als bij echt grote facilitaire uitdagingen die zich kunnen voordoen bij calamiteiten of bijvoorbeeld een Elfstedentocht. Die laatste zie ik overigens dit jaar niet snel meer komen, dus bestaat de winterpret voor mij uit een weekje wintersport.

Deze week de sportschool maar weer eens opzoeken, want met deze conditie kom ik straks echt niet fatsoenlijk een berg af. Tot morgen.

Frank Vugs
Directeur/eigenaar Facility House