Frank Vugs
2018 - week 05

Andere invulling

Vandaag ben ik de dag begonnen met uitleg over een nieuwe versie van Prompt, het planningsprogramma waar Facility House nog intensiever mee gaat werken dan we al deden.

Toen ik begin jaren ’80 mijn fotografieopleiding in Den Haag volgde en op negatief of dia mijn foto’s schoot en dan vaak nog uren in de doka doorbracht, waren computers in het geheel niet aanwezig in je dagelijks leven. Ik kon niet vermoeden dat software zo bepalend zou worden in vrijwel alles wat je dagelijks doet.

Enfin, nu snel naar het centrum van het Media Park, waar mijn collega’s reeds van start zijn gegaan met de tweede dag van onze twee Demo Dagen. Zo’n 80 klanten en relaties kwamen gisteren al langs op het Joop van den Ende plein waar we tijdelijk ‘De Switch’, binnen en buiten, hebben betrokken. De voorspelde regen, waarvan ik vreesde dat het een spelbreker zou zijn, viel uiteindelijk pas later op de middag. En de reacties waren erg positief!

Wat mooi om op zo’n dag te zien en te horen dat programmamakers van zowel publieke als commerciële omroep zoeken naar een andere invulling van dagelijkse tv. Ik heb veel mensen gesproken die niet gaan neerzitten bij de beperkingen van minder geld of de ‘bedreigingen’ van internet, maar die vol energie zoeken naar nieuwe tools en die nieuwe mogelijkheden vinden om mooie programma’s te kunnen blijven maken.

Ik heb zoiets eerder gezien. Een aantal jaren na mijn opleiding fotografie deed het digitale tijdperk zijn intrede in de fotografie en ontstond bij collega’s ook een doemdenken over de toekomst van het vak. De techniek werd goedkoper en vakmensen zouden niet meer nodig zijn. Oké, de doka is weg – vind ik niet zo erg, dat ‘zure’ kamertje – maar fotografen zijn niet verdwenen en fotografie is allesbehalve dood.

Vandaag dus de tweede en laatste dag van onze Demo Dagen en ik reken wederom op vele tientallen gasten die weer geïnspireerd raken door de dingen die we laten zien. Je bent ook vandaag weer van harte welkom.

Frank Vugs
Directeur/eigenaar Facility House