Frank Vugs
2018 - week 05

Een goed plan

Ik stond vanochtend al vroeg op een ladder om nog een dakpan recht te leggen, die er door de storm twee weken terug bijna was afgewaaid. Deze had ik blijkbaar eerder over het hoofd gezien. Het was eigenlijk een wonder dat er geen echte grote schade was, dus zo’n dak zit best goed in elkaar en kun je eigenlijk snel en eenvoudig herstellen.

Als postproductiehuis (volgens onze marketingdeskundige moeten we het woord ‘boutique’ gebruiken, maar ik associeer dat toch meer met kleding) verschuift onze dienstverlening van ‘maken’ naar ‘preparen en herstellen’. Dat heeft te maken met nieuwe mogelijkheden en dus een nieuwe manier van werken.

Gisteren schreef ik hier al dat ik in een ver verleden cameraman was. Het was in de tijd dat we draaiden op Betacam SP en later Digibeta, op dure tapes waarvan de professionele recorders al snel een tonnetje kosten. De oudere collega’s weten dat vast nog wel. Een montageset, die luisterde naar de namen DME of CME, deed als snel een half miljoen. Guldens wel te verstaan, maar toch.

Wat is die tijd veranderd. Voor een paar duizend euro koop je nu een prima editsetje, waar je ook nog veel meer op kunt dan destijds op die oude lineaire tapesets. Net zoals je met een GoPro van een paar honderd euro en zelfs met een telefoon de meest waanzinnige shots kunt draaien. Wel even ‘op zijn kant’ houden die telefoon graag!

Die tools om iets te maken, die edit laptop en GoPro, zijn toegankelijk en door iedereen te gebruiken en je kunt er vrijwel onbeperkt op doordraaien. Mede daardoor is ons werk grotendeels verschoven naar de logistiek, de workflow waarmee de data wordt verwerkt en een programma wordt gemaakt. Een goed plan van opname tot uitzending is van groot belang om de efficiëntie van het werken met die GoPro en laptop te behouden en niet tegen onnodige problemen aan te lopen. Dat is onze nieuwe expertise!

Tape operators zijn mediamanagers geworden. Mensen die de zaak goed ordenen en overzichtelijk houden, zodat ze de pannen snel recht hebben liggen als er weer even een storm opsteekt. Zodat ze tijdig de juiste files kunnen opleveren voor uitzending en die de quality control doorstaan.

Een leuke metafoor eigenlijk. Af en toe een dakpan recht leggen is niet zo moeilijk als het dak goed is gemaakt. Op het werk is het eigenlijk niet anders.

Frank Vugs
Directeur/eigenaar Facility House