Marc Teuwsen
2019 - week 19

Mijn werk als recruiter (1)

Vandaag meer over mijn werk als recruiter. Iets wat ik alweer zeven jaar met veel plezier doe binnen 227 Media. Ik ben zelf afkomstig uit de online publishing en daarna de entertainment (film)branche.

We hebben ons als bureau al vijftien jaar gespecialiseerd in de media- en contentwereld. Geen functiespecialist dus maar een branchespecialist. Om daar succesvol te kunnen zijn, moet je heel goed begrijpen wat er speelt. Ontwikkelingen, problemen, veranderingen. Zaken als digitalisering, de shift van lineair naar non-lineair, de opkomst van VOD/SVOD, versplintering van contentaanbod, targeted advertising, de opkomst van data driven marketing et cetera.
Het bereiken van die ene (vooral jongere) consument (kijker/lezer/luisteraar) is zo ontzettend veel complexer geworden. Juist dit alles heeft een ongekende weerslag op de behoefte aan ander en nieuw talent; dit zijn dan ook met name de gebieden waarvoor we worden ingeschakeld. Daar hebben we zelfs een nieuwe tak voor opgericht: 227 Data Science, waar we veel meer primair vanuit het schaarse talent op gebied van data denken en handelen, en daar dan vervolgens klanten en opdrachten bij zoeken.
Dus mijn werk? De ene helft bestaat uit het kennen van de markt en kandidaten. Netwerken dus. Veel gesprekken bij de klanten zelf tot en met rondlopen op de Holland Beach Party tijdens MIPTV in Cannes. Bijna nooit echte ‘salesgesprekken’, maar veel meer bijpraten, luisteren, vragen stellen. Om dit vervolgens op kantoor te vertalen in gesprekken met mogelijk interessante kandidaten. Om daar je netwerk ook verder op en uit te bouwen. Zodat, als er een vacature/vraag komt, je beter en sneller kunt leveren dan de (veelal algemene) concurrent.
En de andere helft van de baan is het daadwerkelijk uitvoeren van searches, van concrete zoekopdrachten. Ik ben er nu met vier actief bezig, twee voor de NPO en twee voor een regionale omroep (Omroep Gelderland en NH/AT5). Hoe ik dat aanpak, vertel ik morgen.

Marc Teuwsen
Senior consultant 227 Media Executive Search en Interim