JP Pellemans
2019 - week 04

Meten is weten

Dat was een leuk gesprek over albert bij BNNVARA gisteren. We hebben afgesproken dat ons team snel langskomt bij het producers- en eindredacteurenoverleg om meer te vertellen over albert en de albert-trainingen.

Een albert-training valt uiteen in twee delen. In de eerste plaats vertellen we wat er ook alweer aan de hand is op de planeet. Waarom is uitstoot van CO2 eigenlijk zo schadelijk? Wat zijn de oorzaken en, vooral, wat de gevolgen?
De bijeenkomst is geen hoorcollege, de deelnemers moeten ook aan de bak: ze bedenken scenario’s naar een nuluitstoot van CO2, spelen de Grote Oplossingenquiz en lossen klimaatveranderingspuzzels op. Jarenlang werken bij Lingo en Wie is de Mol? scheppen zo hun verplichtingen…
Maar het belangrijkste onderdeel van de training is de tweede helft: een brainstorm waarin we met elk programmateam bespreken wat het in de praktijk kan veranderen om hun CO2-uitstoot te verminderen.
VPRO’s Tegenlicht bijvoorbeeld gaat het netwerk met lokale crews vergroten, dat veel scheelt vliegen en overnachtingen. Andere Tijden van de NTR onderzoekt de mogelijkheden van LED-licht in het programma wat energiebesparing en minder gezeul met batterijen oplevert. En de producenten van de nieuwe NPO3-dramareeks Centraal tenslotte bekijken of ze een gemeenschappelijk punt voor decor en kleding kunnen inrichten zodat ze van elkaar kunnen lenen en gebruiken.
Meten is weten natuurlijk. En daarom wordt elke training gevolgd door een berekening van de CO2-uitstoot van het programma. Als je die regelmatig doet, kun je meteen zien of je inspanningen ook zoden aan de dijk zetten. Daarover morgen meer! (En dan vertel ik meteen waarom albert albert heet).

JP Pellemans
Programmamaker en trainer albert
wearealbert.nl