JP Pellemans
2019 - week 04

Groene aanpakkers

Vanochtend ben ik op de scheepswerf in Nieuwegein om de laatste voorbereidingen te treffen voor de tewaterlating van ons nieuwe huis. Op 1 april verhuizen we naar Amsterdam-Noord waar we samen met 45 andere huishoudens in de drijvende wijk Schoonschip gaan wonen.

We hebben op Schoonschip de ambitie de duurzaamste waterwoningwijk van Europa te worden. Met 500 zonnepanelen, 30 warmtepompen, een eigen elektriciteitsnet, de auto’s de deur uit en vergisting van onze poep en pies zijn we aardig op weg!

Ook de acht publieke omroepen die samenwerken in albert zijn bezig hun processen te verduurzamen. Zo heeft de VPRO alle koelkasten vervangen door A+++exemplaren en zijn de printers ingeruild voor energiezuinige exemplaren. De EO heeft 300 zonnepanelen op het dak geplaatst en een eigen moestuin ingericht.

KRO-NCRV heeft Meatless Monday in het bedrijfsrestaurant, het M-pand van de omroep is het duurzaamste bedrijfsgebouw van Hilversum. De studio’s zijn, net als die van BNNVARA en NOS, voorzien van LED-licht. Bij Omroep MAX zul je geen plastic flesje water meer vinden en in het bedrijfsrestaurant van AVROTROS wordt geen voedsel verspild: aan het eind van de week gaat alles wat over is naar thuislozenopvang.

Janneke Bieseman, Productiecoördinator Informatie bij de NTR, is bezig een tankstation met blauwe diesel van de grond te krijgen in Hilversum. Blauwe diesel is fossielvrije brandstof, CO2-neutraal en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Stel je voor dat de Hilversumse voertuigvloot ooit dagelijks duurzaam uitrukt! Go Janneke!

Al deze groene aanpakkers vind je op de site van albert: wearealbert.nl. De site, boordevol tips en tricks, is de derde pijler onder het albert-project, eerder deze week schreef ik al over de trainingen en CO2-calculator. Neem er eens een kijkje zou ik zeggen, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en meld je samen met je programmateam aan voor een training. Op naar een CO2-vrije publieke omroep!

JP Pellemans
Programmamaker en trainer albert
wearealbert.nl