JP Pellemans
2019 - week 04

De aanhouder wint

De leukste dagen op een quizredactie zijn de selectiedagen. Kandidaten testen op hun kennis, een proefspelletje spelen om daarna de hoofdrolspelers van het programma te kiezen. Heerlijk!

Vanochtend gooide ik van zo’n selectiedag de testformulieren in de papierbak. “Wat zonde, alles enkelzijdig bedrukt,” zei een collega, “en dat bij een quiz van jou!” Ze had gelijk, beter opletten de volgende keer.
Welkom in mijn leven! Medetrainer Anne schreef me deze week: ‘Als ik op de waterkoker sta te wachten voor een kopje thee, dan zeggen collega’s: ‘Kijk Anne, ik pak een mok. Goed hè? Kijk, ik vul mijn dopper. Nu thuis nog even doorzetten ;-)’, besluit Anne, die uit een familie van slagers en vliegtuigbouwers komt.
Over gedrag gesproken: sinds we met albert bezig zijn, sturen producers bij de NTR een ‘Groen Memo’ naar iedereen die bij de productie betrokken is. In de mail geven ze aan welke maatregelen ze willen nemen om duurzamer te produceren. Draaiboeken en callsheets bijvoorbeeld worden niet meer geprint, tenzij de ontvanger van het memo aangeeft dat graag te willen.
Voor Pinkpop 2017 had producer Iet Hagen in haar groene memo aangegeven dat geen waterflesjes meer verstrekt zouden worden. De NTR zorgde voor drinkwatertappunten zodat iedereen zijn eigen flesje kon vullen. Lang verhaal kort: dat werd een regelrechte ramp. Op dag 1 was om 9:30 uur de voorraad Cola, Fanta en sapjes compleet geplunderd. Bijna niemand had een navulflesje bij zich, de sfeer werd behoorlijk grimmig.
Desondanks besloot Iet in 2018 weer te werken met tappunten en eigen navulflesjes en meldde dat ook in haar groene memo van Pinkpop 2018. Het is een cliché, maar de aanhouder won: geen grimmigheid dit keer, Iet ontving daags voor vertrek naar Landgraaf vrolijke foto’s van crewleden die met hun navulflesje in hun hand poseerden.
Hopelijk geldt het ‘aanhouder wint’ cliché ook voor Dionnes Diner, waarvan we in december een eerste aflevering maakten. Ik had me voorgenomen de albert-lessen in de praktijk toe te passen: de catering biologisch, elektrische taxi’s voor gasten, veel vegetarische opties tijdens het diner, geen geprinte draaiboeken op de set. De werkelijkheid was helaas taaier dan ik dacht: sommige wensen waren te duur, vielen niet in de smaak bij de rest van het team, of waren gewoon niet uitvoerbaar.
Een goede les voor de volgende opnamen. Gelukkig komen die er! NPO 1 heeft vorige week laten weten door te willen met het programma. Tot morgen.

JP Pellemans
Programmamaker en trainer albert
wearealbert.nl