JP Pellemans
2019 - week 04

Albert (maar niet over 6 Inside)

Duizend liter diesel, honderden meters gaffertape, 3800 kilometer in een vliegtuig, talloze flesjes water, stapels batterijen, tweehonderd liter verf, 2600 kWh stroom, decor en catering, zeventien medewerkers op kantoor en in de montage en 52 hotelovernachtingen. Dat was in Groot-Brittannië in 2017 zo’n beetje nodig om een uurtje televisie te maken.

Dat uurtje tv levert 13,5 ton CO2-uitstoot op. Ter vergelijking: een gemiddelde Nederlander stoot met eten, wonen en reizen 10 ton CO2 uit. Per jaar, wel te verstaan.*
Tijd voor actie dus, op naar een klimaatneutraal Nederland, op naar een nul-uitstoot CO2! Ook in Hilversum.
Vorig jaar zijn acht publieke omroepen daarom begonnen met albert. Geen roddelkoning – en dus voor de verandering niet nog eens een column over de kijkcijfers van 6 Inside – maar een platform om gezamenlijk duurzamer te gaan werken.
Albert is in 2011 in Groot-Brittannië begonnen, waar de BBC, de commerciële omroepen, de BAFTA en de grootste onafhankelijke producenten de handen ineen hebben geslagen om de CO2-uitstoot van producties te verminderen. En nu, onder aanvoering van de NTR, dus ook in Nederland.
De week van albert daarom deze week hier op deze plek.
Vandaag heb ik samen met Maaike Salverda en Iet Hagen een afspraak bij BNNVARA om afspraken te maken over trainingen duurzamer werken voor hun programmateams. Morgen meer!

JP Pellemans
Programmamaker en trainer albert
wearealbert.nl

*Voor alle helderheid: de uitstoot van CO2 zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde stijgt waardoor het klimaat verandert. Dat kan leiden tot extreem weer – we keken met z’n allen in 2018 met twee hittegolven de klimaatverandering recht in het gezicht – een stijgende zeespiegel, uitsterven van planten en dieren, voedseltekorten en massamigratie.

De week van JP Pellemans

2019 - week 04