Anita Boerkamp
Relatiemanager Digital Media/ICT bij gemeente Hilversum en ROM Utrecht Region
2023 - week 04

Mediastad

Een enkele keer gebeurt het. Ik loop naar het Media Park en er rijdt een colonne uitzendwagens van EMG of NEP langs het iconische Beeld & Geluid gebouw de rotonde op. Of ik zie ’s morgens vroeg tijdens Dutch Media Week Eppo van Nispen tot Sevenaer aan komen rijden, hij doet zijn raampje open en groet mij vrolijk, met een voor hem kenmerkende erudiete kreet… Welkom in de Mediastad!

Na een borrel in Davids Bar op een namiddag loop ik langs de studio’s, waar de portiers vrolijk en stoer de VIPS voor Lubach en Op1 verwelkomen, met hier en daar een groepje filmende mediastudenten.  Wat een verschil met zeven jaar geleden! Vele stakeholders, waar ik er slechts één van ben, hebben hard gewerkt met als resultaat langdurige verlenging van de huurcontracten op het Media Park van NEP, EMG, RTL, Unbranded en de nieuwe studio’s voor de dagelijkse NPO talkshows, Viaplay en Ziggosport. Ook Talpa op de Bergweg, het M-Mediagebouw (onder andere Universal Music HQ, NLZIET en NH Media), en de Postlounge in het voormalig Theater Achterom hebben zich langdurig aan Hilversum, de enige stad met een mediawethouder, gecommitteerd. En alle genoemde locaties zitten zo goed als vol.

Misschien nog wel belangrijker is de snelheid van de digitale transitie bij deze bedrijven: VR, AR XR, AI, Metaverse, immersive content, virtual production, datakluizen, al dan niet aangemoedigd door de Covid-crisis. Hilversum loopt voorop met innovatie! En men weet elkaar te vinden. De Industrietafel, (een club van vijftien CEO’s van de grootste content creërende bedrijven van Nederland), Media Perspectives, de ROM en de Initiatiefgroep Campusorganisatie (stimuleert de samenwerking voor talentontwikkeling en innovatie) vormen het begin van een prachtig ecosysteem, met mogelijkheden om gelden aan te trekken van het Nationaal Groeifonds.

Er is veel gebeurd in zeven jaar, maar we zijn er nog niet, de lat ligt hoog. Mijn agenda voor vandaag: overleg met het team Economie en Media van de gemeente, daarna een sectorbijeenkomst met het recent opgerichte Media-Tech-Metaverse-Gaming team, waarin betreffende sectorspecialisten bij de ROM samenwerken (doel is om voor deze sectoren een ecosysteem te ontwikkelen voor de gehele regio met het Media Park als middelpunt). Tenslotte een afscheidsvergadering met het organisatiecomité buitenlandexcursie van de gemeente, waarmee ik elk jaar een vierdaagse excursie voor ambtenaren naar een Europese stad organiseer. En vanavond ga ik naar de talkshow van Lubach kijken, haha.

Anita Boerkamp
Relatiemanager Digital Media/ICT bij gemeente Hilversum en ROM Utrecht Region 

De week van Anita Boerkamp

Relatiemanager Digital Media/ICT bij gemeente Hilversum en ROM Utrecht Region
2023 - week 04