Emilie Sickinghe
Deputy Executive Producer ESC 2021
2021 - week 19

Marathon

“Onthoud goed, het is een marathon, geen sprint”, zei mijn Duitse collega Urs Schilke, die de ESC in 2011 in Düsseldorf organiseerde, tegen mij, de dag nadat we met Duncan hadden gewonnen in Tel Aviv.

Zaterdag 18 mei 2019 won Duncan het Eurovisie Songfestival. Zondag 19 mei vlogen we terug naar Amsterdam en maandag 20 mei zat ik bij de NPO met een team van AVROTROS, NOS en NPO voor een eerste overleg over hoe we dit ‘monster’ moesten gaan aanpakken. Collega’s Inge, Sietse, Jessica en ik begonnen het avontuur in een tot kantoor omgebouwde vergaderruimte op de vijfde verdieping van de NOS.
We verhuisden in september naar een grotere ruimte waar ons team kon uitgroeien tot een club van meer dan honderd mensen. Intussen hebben we een onverwachte, harde stop in maart 2020 overleefd en verblijven we met het hele team en crew intussen in Rotterdam.

Het zijn lange dagen voor iedereen die bij deze enorme productie betrokken is. Maar wat is het gaaf om dit evenement na tien jaar eindelijk te mogen organiseren en mee te maken vanaf de andere kant. Op tv zie je alleen de twee halve finale- en finaleshows, maar in werkelijkheid lopen vijfhonderd persmensen rond in het perscentrum, zijn er zeshonderd delegatieleden van 38 landen aanwezig en hebben we op een gemiddelde dag zevenhonderd mannen en vrouwen technische crew, security en vrijwilligers rondlopen. Hulde aan iedereen die hier zo hard staat te werken!
Ik denk vaak terug aan de opmerking van Urs. Het bleek uiteindelijk een dubbele marathon te worden, maar wel de tofste die ik ooit gelopen heb!

Emilie Sickinghe
Deputy Executive Producer ESC 2021

Foto: Nico Kroon

De week van Emilie Sickinghe

Deputy Executive Producer ESC 2021
2021 - week 19