Kiki Bours
2019 - week 35

Luchtbewakers

Ik ben in de media begonnen als redacteur, een echte televisiemaker. Inmiddels ben ik verantwoordelijk voor programma management: het begeleiden van een team van makers en ervoor zorgen dat zij hun werk goed kunnen doen, het aansturen van externe producties, op zoek gaan naar partnerships en samenwerkingsprojecten en het bedenken en uitvoeren van een videostrategie.

Maar toch vind ik het allerleukst om lekker creatief mee te denken over nieuwe formats en de invulling daarvan. Mijn team bij De Telegraaf is steeds weer met nieuwe dingen bezig. In een eerdere column noemde ik al Fillers of Filters en Lloret is van Ons, maar er worden steeds nieuwe dingen bedacht.
We laten met onze reportages zien wat er leeft en wat er speelt. Zo is Dashcam al jarenlang een publieksfavoriet, maar ook onze serie De Vijf spreekt veel mensen aan. En ook Spoorbewakers wordt gewaardeerd, waar we een kijkje achter de wereld van treinen en vertragingen geven.
In deze column een kleine primeur, want op dit moment staan we, na maanden van voorbereiding, in de startblokken om Luchtbewakers te gaan draaien. We krijgen exclusief toegang bij de Luchtverkeersleiding van Schiphol, Defensie en Transavia om te laten zien wat er allemaal komt kijken bij het enorm drukke luchtruim. En dat is echt uniek.
De reiziger stapt nietsvermoedend in het vliegtuig, maar ondertussen zorgt de luchtverkeersleiding ervoor dat de piloot het vliegtuig veilig door de lucht kan leiden, een veilige landing kan uitvoeren en vervolgens keurig de gate bereikt. Wij laten dat zien en laten professionals aan het woord. Vanaf eind 2019 op Telegraaf.nl en Telegraaf YouTube.
Ik heb ook weer mogen meedenken met de insteek en line-up, maar natuurlijk alle credits voor de makers zelf. Zij zijn al maanden bezig met contacten leggen, toestemming regelen en draaiboeken maken. Nu gaan ze dus daadwerkelijk alles draaien en meemaken en vertalen dat weer naar De Telegraaf-kijker. Ik kan niet wachten tot ik de eerste montages mag zien.

Kiki Bours
Hoofd Video Formats & Specials TMG