Sanne Welbroek
Eindredacteur ITV Studios Netherlands
2023 - week 23

Loslaten en meedeinen

Dronken collega’s, vrienden die voor het eerst in hun leven een pak dragen, m’n vader die er een Bruno Mars uitgooit. Lichtjes aan de bomen. Lange tafels. Speciaal biertjes. Helemaal hipster. Dansen tot de zon onder gaat en weer opkomt, op de meest fantastische muziek (kom op we weten allemaal dat Dancing Queen een klassieker is). Het regent niet, niemand staat met ogen dicht op de foto, de taart valt niet om en de net iets te hoge hakken doen absoluut geen pijn. Een perfecte dag. Maar even serieus, hoe dan?!  

Wij als tv-makers hebben enorm hoge eisen: licht, geluid, decor, het moet allemaal goed zijn. Een cliché bruiloftsfilmpje met een wit vignette (ok, dat wordt misschien al jaren niet meer gedaan maar toch) en een partycentrum afhuren: het is een No Go. Het organiseren van je eigen bruiloft is daarom een tv-productie op zich.

Daar kwam ik een paar jaar geleden achter, toen ik ten huwelijk werd gevraagd en we besloten te trouwen tussen alle projecten door. Slechts twee weken van tevoren hadden we de vergunning voor onze droomlocatie rond (je ziet, mijn productionele talent laat hier en daar wat te wensen over). Maar juist door alle lieve vrienden binnen en buiten de media, werd het hét feest van de eeuw! Vinden wij althans.

Gouden glitters, confetti en gênante (maar vooral lieve) speeches. Wat hebben we genoten. Hij die aan kwam rijden in zijn blauwe bak. Zonder Roest, want zo heette de locatie al. We werden opgewacht door een trouwambtenaar die graag improviseert. En dat deed ze ook. Met verhalen die niet helemaal klopten. Maar het gaf niks, want de eerste tranen rolden al snel over de wangen. 

De ceremonie was prachtig, de locatie waanzinnig, precies zoals we het wilden. De drank vloeide rijkelijk, de Spaanse worst zorgde voor een pittig randje en de tabouleh (mooi woord) salade had niet misstaan in een uitzending van 24Kitchen. We hadden een bitterballentoren in plaats van taart. De dj stond op een dubbeldekkerbus, muzikale vrienden zongen en we hebben een flink laagje beton van de vloer afgedanst. Kortom: alle clichés zijn waar! Trouwen is geweldig! Zelfs als het niet volgens script verloopt.

Of eigenlijk: juist omdat het niet volgens script verloopt. Soms brengt loslaten heel veel moois. Het zit niet standaard in ons DNA als tv-maker. We hebben graag de controle over elk detail. En dat is ook goed, want het levert fijne content op. Maar af en toe iets meer meedeinen op de golven, kan ook spannende televisie opleveren.
Voor welke inzichten trouwen wel niet goed is…

Sanne Welbroek
Eindredacteur ITV Studios Netherlands (Zing!) 

De week van Sanne Welbroek

Eindredacteur ITV Studios Netherlands
2023 - week 23