Sanne Welbroek
Eindredacteur ITV Studios Netherlands
2023 - week 23

ChatGPT

Artificial Intelligence (AI) makes it possible for machines to learn from experience, adjust to new inputs and perform human-like tasks.  

Dit jaar is er in elke talkshow wel gepraat over AI en alles daaromheen. De lusten, maar ook de lasten. Want het is leuk, maar er zitten ook risico’s aan. En ook: zullen mensen hun baan verliezen door technologie? Is een tekstschrijver straks nog wel nodig?

Ik heb het even gevraagd en ChatGPT zegt het volgende:
‘In plaats van het vervangen van mensen, zal AI naar verwachting worden gebruikt als een ondersteunende tool om menselijke capaciteiten aan te vullen en te verbeteren. Het zal waarschijnlijk verschillende industrieën en beroepen beïnvloeden, maar menselijke interactie, inzicht en besluitvorming zullen nog steeds van onschatbare waarde blijven’.

Of dit geruststellend is, weet ik ook niet. ChatGPT gebruikt heel subtiel de woorden ‘naar verwachting’ en ‘waarschijnlijk’. Zo slim is het systeem dus. We gaan het zien. Interessante materie is het in ieder geval wel. Ik denk dat het uiteindelijk ook een goed hulpmiddel zou kunnen worden.  

Binnenkort is het vaderdag, ik heb ChatGPT alvast gevraagd iets te schrijven voor mijn man: ‘Ik ben ontzettend dankbaar dat ik getuige mag zijn van de liefdevolle vader die je bent. Je geeft onze kinderen de onvoorwaardelijke liefde, ondersteuning en begeleiding die ze nodig hebben om op te groeien tot zelfverzekerde individuen’.

Ik vind het zelf wat overdreven geschreven, maar goed: fijne Vaderdag alvast!

Sanne Welbroek
Eindredacteur ITV Studios Netherlands (Zing!) 

De week van Sanne Welbroek

Eindredacteur ITV Studios Netherlands
2023 - week 23