Sophie Hijlkema
3FM-dj
2022 - week 48

Leven na het Glazen Huis

In 2020, toen ik samen met Sander Hoogendoorn een duo vormde en opgesloten zat in een hangar in Enschede voor 3FM Serious Request, vond ik de overgang naar het normale leven totaal gestoord.  

Mijn huis was ineens – ondanks de gehorigheid ervan – stil. Ik vond het raar om geen contact meer te hebben met luisteraars en ik miste mijn collega’s zelfs! Een week lang zit je in een grote bubbel, giert de adrenaline door je lijf en geef je alles om zoveel mogelijk geld op te halen voor het specifieke doel van dat jaar. Je staat de hele week aan en die knop wil je ook niet omzetten naar ‘uit’, of ‘rust’. Dat kan later wel, denk je dan.

Maar na die zes dagen is ineens die stilte: geen crew om je heen, geen zwaaiende mensen, geen gesprekken met luisteraars. Ik had nooit verwacht dat je in zo’n korte tijd zo gewend kan raken aan het ritme wat je tijdens 3FM Serious Request hebt. Maar mijn familie deelde dit! Op een andere manier, want zij zaten thuis op de bank te kijken. Ook zij moesten afkicken van het hele spektakel.

En dat vind ik zo mooi aan het Glazen Huis: het is sentiment geworden. De dagen voor Kerst waar veel mensen al vakantie hebben, met pyjama aan op de bank ploffen en het urenlang op televisie volgen. Donatie na donatie stroomt binnen en of je nou op de bank thuis zit, of daadwerkelijk naar het Glazen Huis komt om het van dichtbij te bekijken: het gevoel van samenhorigheid is er en dat is met weinig te vergelijken. Als de gasrekeningen zo de pan uit rijzen zoals nu, is het fijn als je je warmte ergens anders vandaan kan halen 😉

Ik vond het leuk om je door de week mee te nemen en hopelijk kom je afgeven wat je kunt missen in de vorm van een donatie voor Het Vergeten Kind. Dat kan door straks je favoriete plaat aan te vragen, een donatie te doen of door zelf in actie te komen via 3fm.nl/kominactie. Laat je sponsoren bijvoorbeeld als je gek bent op hardlopen. Doe vooral iets waar je zelf plezier aan beleeft. Want iedereen verdient het om een zorgeloze jeugd te kunnen hebben en als wij daar een steentje aan kunnen bijdragen, wil ik voorstellen om die kans met beide handen te grijpen. Tot zaterdag 18 december, ik spreek je dan!

Sophie Hijlkema
3FM-dj

Foto: Maria Wanders/NPO 3FM 

De week van Sophie Hijlkema

3FM-dj
2022 - week 48