Sophie Hijlkema
3FM-dj
2022 - week 48

Het Vergeten Kind

Omdat we dit jaar in actie komen voor Het Vergeten Kind ben ik vandaag op pad geweest om één van deze vergeten kinderen te ontmoeten. Ik sprak met Mikaela. Op haar tiende verloor ze haar vader. Haar moeder kon door eigen problemen niet voor haar zorgen en alle verantwoordelijkheid kwam op haar schouders terecht.

Ik hoorde dat ze gewend was om dit verhaal bondig te vertellen, er kwamen geen tranen bij kijken. Maar de inhoud van haar verhaal heeft wel degelijk emotie. Geen enkel kind zou op zo’n jonge leeftijd al zo’n volwassen rol moeten aannemen. Mikaela vertelde hoe ze als klein meisje gehaktballetjes probeerde te bakken voor het gezin en gigantisch in de stress schoot omdat ze niet wist wanneer het nou precies gaar was. En natuurlijk weet je dat niet op zo’n jonge leeftijd. Zelfs in deze onnatuurlijke situatie was ze streng voor haarzelf.  Nu is ze veertien en komt ze sterk, gelukkig en veerkrachtig op mij over

Als je zo’n verhaal hoort voel je meteen wat de noodzaak is van het doel dit jaar. Samen met heel Nederland komen we tijdens 3FM Serious Request in actie voor Het Vergeten Kind. In Nederland verkeren honderdduizend kinderen in diepe nood. Deze ‘vergeten kinderen’ groeien op in gezinnen met heftige problemen, zoals verslaving, grote schulden of psychische stoornissen. Als gevolg hiervan worden deze kinderen verwaarloosd of mishandeld. Soms is de situatie zo onveilig dat ze uit huis worden geplaatst. De trauma’s laten diepe sporen na. Kinderen voelen zich daardoor ongewenst en ongeliefd.

Met 3FM Serious Request willen we kinderen laten zien dat zij wel liefde en aandacht waard zijn. Dat doen we door dit jaar in actie te komen voor Het Vergeten Kind. Zij halen kinderen nú uit hun negatieve leefklimaat, waardoor ze in een fijne omgeving even gewoon kind kunnen zijn. Geen zorgen, maar je geliefd voelen, spelen, vrienden maken en weer opladen.

Tijdens speciaal georganiseerde activiteiten overladen getrainde begeleiders de kinderen met positieve aandacht, waardoor ze zich veilig voelen, zichzelf durven te zijn en zich kunnen ontplooien. Omringd door leeftijdsgenootjes ervaren kinderen dat er lotgenoten zijn, waardoor ze zich minder schamen voor hun thuissituatie. Het geeft zelfvertrouwen en veerkracht, waardoor kinderen sterker in het leven staan en beter met de problemen thuis kunnen omgaan.

Sophie Hijlkema
3FM-dj

Foto: Maria Wanders/NPO 3FM