Michiel Koudstaal
Eigenaar/stem Voxcast
2022 - week 37

Lange weg

Dagelijks ontploft mijn mailbox met demo’s van mensen die zeggen gediplomeerd voice-over te zijn en klaar zijn voor het grote werk. Meestal is het antwoord daarop helaas nee. 

De serieuze cursussen worden gegeven door enkele mensen die na vijf minuten al het advies geven om ermee door te gaan of een andere hobby te gaan zoeken. De rest is vaak geldklopperij met als beloning een ‘diploma’, lees: een brevet van onvermogen. Om een goeie voice-over te worden, heb je een lange weg te gaan. En zelfs met een goede stem ben je er nog lang niet.

Tegenwoordig is het essentieel om ook enigszins technisch onderlegd te zijn. De apparatuur is niet meer zo prijzig, maar hoe ga je ermee om? En heb je een ruimte die niet galmt? Tegenwoordig zijn er voor dat laatste cabines te koop waarin je je microfoon en laptop kunt plaatsen.

Maar het moeilijkste is acquisitie. Als je op internet kijkt, word je als klant tureluurs van alle sites met mensen die claimen volleerd voice-over te zijn. Het is niet meer zo dat je een mooi geluidsfragment maakt, dit rondstuurt via de mail en dat de opdrachten binnenstromen. Er komt ook zeker geluk bij kijken. Want die mails vormen een dagelijkse tsunami waar een studio of bureau zich doorheen moet worstelen. 

Toch zou ik zeggen: laat je niet ontmoedigen en ga je droom achterna. Het is een prachtig vak!

Michiel Koudstaal
Eigenaar/stem Voxcast

Foto: Jet Helsloot 

De week van Michiel Koudstaal

Eigenaar/stem Voxcast
2022 - week 37