Hanneke Bouwsema
2019 - week 48

Lang leve audio

Volgende week is het weer zover. Dan gaat het fonds volledig in de vergaderstand. Koffie wordt gezet, lekkers gekocht en commissieleden trekken in grote getale naar Hilversum, om na dagen, weken lezen, wikken en wegen, hun bevindingen met elkaar te delen.

Dat betekent dat wij, Kaisa, Jenny en ik, als voorzitters van de commissievergaderingen, ook flink aan het lezen zijn. Kaisa, de beste planner van ons drieën, en degene met de grootste (documentaire)portefeuille is weken geleden al begonnen, toen de aanvragen digitaal binnenrolden. Jenny is, ondanks drukke tijden rond IDFA, ook al vroeg begonnen met het lezen van de drama-aanvragen en heeft deze week haar agenda leeg geveegd om de, veelal lijvige, aanvragen verder voor te bereiden. Ikzelf heb vanwege drukte dit keer een aantal audio-aanvragen uitbesteed aan een ‘hulpsecretaris’. Het lezen van de aanvragen voor mijn eigen audiovergadering doe ik dit weekend, in alle rust.

Waar ik me in het hele voorbereidingsproces altijd enorm op verheug is het lezen van de beoordelingsformulieren van de commissieleden, vlak voor de vergadering. Vaak geweldig proza, en spannend om te zien in hoeverre de commissieleden het met elkaar eens of oneens zijn, en ik met hen, ook al heb ik als technisch voorzitter geen stem.
Audio is een feestje. De komst van podcast daagt ervaren en startende makers uit tot experimenteren met feit en fictie, tot het maken van prachtige series over kleine en/of spannende verhalen, tot interessante reconstructies of uitleg van fenomenen. Sinds de introductie van onze podcastregeling is de audioportefeuille van het fonds enthousiast uitgedijd.
Het mooie is ook dat waar media zo hard op zoek zijn naar jongeren, dat met podcast als vanzelf lijkt te gebeuren: jongeren luisteren. Harde cijfers zijn er bij ons (nog) niet, maar indrukken zeer zeker. Sowieso schieten de luistercijfers door het podcastaanbod indrukwekkend omhoog. Van drie podcastproducties heb ik ter illustratie de cijfers opgevraagd, het aantal luisteraars groeit nog steeds.

Luistertips
Babylon – De Blankenberge Tapes (360.000 plays) – Laura H – Tante Jos (310.000 plays) – De Brand in het Landhuis (1,9 mln plays) – De Kasteelmoord – Voor altijd duurt een jaar – Plots – Ongesigneerd – Bob – Man met de microfoon – Sterk Water – De Kostgangers – Echt Gebeurd – El Tarangu – Waarom – De moord op Patrick – Parel Radio – Caliphate

Geen idee hoe je bij deze podcastparels komt? Bel of mail me (gegevens op onze website). Zelf een mooi idee voor een podcastserie? Bekijk de voorwaarden op npofonds.nl

Hanneke Bouwsema
Algemeen secretaris NPO-fonds