Hanneke Bouwsema
2019 - week 48

Karen en Marina

Vorige week werd tijdens IDFA voor de derde keer de Karen de Bok Talent Prijs uitgereikt. De prijs ging naar Emma Lesuis en daarmee voor het derde jaar op rij naar een vrouw met een goed verhaal en een mooi plan. Vorig jaar ontving Shamira Rafaëla de prijs, twee jaar geleden was dat Marina Meijer.

Karen de Bok zag ik voor het eerst in het voorjaar van 1990, ik liep stage bij VPRO-radio. Sonja Heimann, ook stagiaire, en ik werden door Karen en Godfried van Run rondgeleid in Het Gebouw. We zagen montageruimtes, programmamakers en schudden handen. Wij waren zenuwachtige beginnelingen en dat gold allerminst voor Karen en Godfried, ongeveer onze leeftijd, die ook nog eens ontzettend knap waren, zij blond, hij donker. Wij waren onder de indruk.
Karen verruilde als maker radio voor televisie en werd uiteindelijk hoofdredacteur, samen met Stan van Engelen. Stan vertelde me vorige week dat als Karen en hij bij de NPO plannen gingen pitchen, zij samen beslist een sterk duo waren, maar dat het Karen was aan wie niemand iets kon weigeren.

Karen had als hoofdredacteur een bijzonder oog voor talent, programmamakers voelden zich welkom en altijd door haar gesteund. Toen zij begin 2017 overleed en het NPO-fonds net was gestart, leek het vanzelfsprekend de prijs voor het winnende talent van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop naar haar te vernoemen.
De eerste uitreiking van de Karen de Bok Talent Prijs november 2017, was beladen en op vele manieren emotioneel, voor haar familie, vrienden, voor eigenlijk iedereen in de zaal. De prijs van 25.000 euro werd uitgereikt door Emile Fallaux, echtgenoot van Karen. Marina Meijer was de stralende winnaar met haar ontroerende filmplan C’est les autres.

Fotos Karen en Marina klein

Foto: Friso Boven

Afgelopen zaterdag was het zover en ging Marina’s film, inmiddels Carrousel geheten, in première. Een film over Tayfun, Nabil en Delgano, jongeren met een problematische achtergrond die in het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans weer op weg worden geholpen.
De film zit de jongens dicht op de huid in een poging te begrijpen wat er in hun hoofd omgaat. Een sterke film, met zichtbare liefde, veel tijd en aandacht gemaakt. Na afloop van de film had Marina warme woorden voor haar hoofdpersonages op het podium: de jongens en hun begeleiders. Om hen draaide het deze avond.
Ook Marina is prachtig, en heeft oog voor de mensen om haar heen. Net als Karen.

Kijktip
Carrousel – Marina Meijer – winnaar Karen de Bok Talent Prijs 2017

Hanneke Bouwsema
Algemeen secretaris NPO-fonds