Jeroen Kijk in de Vegte
2016 - week 06

Jeroen Kijk in de Vegte

Kruisbestuiving

De donderdag is altijd de drukste dag in mijn agenda. En de meest gevarieerde. En een dag die altijd voorbij vliegt. Sowieso standaard: beker koffie maken voor onderweg. Onmisbaar. Omdat de route Antwerpen – Hilversum totaal onbetrouwbaar is als het om files gaat, bouw ik ’s ochtends altijd een half uur extra reistijd in. De filebuffer. Als ik tegen tienen bij de KRO-NCRV wil zijn, is dat geen overbodige luxe. Want nog meer dan aan de file, heb ik een hekel aan te laat komen en de stress die dat bij mij wakker maakt.

Te vroeg is geen punt. Bij alle redacties die ik dan passeer, blijf ik onbewust even plakken. Grand Café Kranenbarg, Adres Onbekend, Theater van Het Sentiment, Goudmijn. Het idee van het Radiohuis (de studio’s van alle publieke radiozenders onderbrengen in één gebouw op het MediaPark) zie ik ook heel erg zitten. De kruisbestuiving tussen de programma’s, de zenders en zenderculturen gaat ons allemaal veel brengen.

Op de ’s Gravelandseweg begint de echte agenda met de wekelijkse redactievergadering van Bureau Kijk in de Vegte (zondag, van twaalf tot twee, NPO Radio 2). Het format is simpel: luisteraar komt met een vraag (Waarom zit er een bult in een stapel pannenkoeken, terwijl de pannenkoeken zelf plat zijn?) en wij gaan op zoek naar de oplossing. Elke keer word ik weer blij van alle prachtige kwesties waar onze luistervrienden mee komen. Vorige week hebben we vol passie geprobeerd het mysterie van De Bult in een stapel pannenkoeken op te lossen. Vandaag zullen we ermee verder moeten, want het experiment dat we live wilden uitvoeren, is faliekant mislukt… Wordt vervolgd.

Daarna het dj-overleg van Radio 2. Een energieke bijeenkomst waar de dj’s en zenderproducers de huishoudelijke zaken bespreken en we samen de nieuwe Topsong kiezen. Welke nieuwe plaat brengen we graag onder de aandacht van de luisteraars van Radio 2? Bij de vorige vergadering was ik als één van de eersten binnen (want gratis broodjes kroket) en zag ik de rest van de collega’s dus één voor één binnenkomen. Ik besefte ineens wat een prachtige vriendenclub Radio 2 ondertussen is geworden. En ik merk dat het steeds meer lukt om dat gevoel ‘op zender’ door te geven. En wat een energie geeft dat!

Tijdens de rondvraag ben ik meestal alweer gevlogen. Donderdag is ook Eigen Huis & Tuin-dag. Al twintig jaar (met tussenpozen) spreek ik het programma in. Voor de delegatie van Talpa, geluidstechnicus Hans Brouwer en mezelf een wekelijks uitstapje. De deur van de set dicht en de hele uitzending nog eens doorlopen. En toch ook hier weer elke keer opnieuw het wiel uitvinden. Schaven, schrappen. Beetje meer, beetje minder. Lang blijven plakken zit er niet in, want na Eigen Huis & Tuin is het meteen de auto in en terug naar Antwerpen voor RTL Boulevard. In Antwerpen? Zeker.

Een onthullend kijkje achter de schermen, geef ik je morgenochtend. Inclusief nerd-praat waar de honden geen brood van lusten.

Mooie donderdag!

Jeroen Kijk in de Vegte
Twitter: @jeroenkidv