Jeroen Kijk in de Vegte
2016 - week 06

Jeroen Kijk in de Vegte

Een heerlijk buffet

Goedemorgen vanuit Antwerpen. Sinds vijf jaar mijn thuisbasis. Mijn verkering is meester op een Brusselse basisschool, maar ook dj bij Qmusic (hence de verkering). Dus toen we ergens halverwege Hilversum en Brussel wilden gaan wonen, werd het Antwerpen.
Da’s geen straf. En zo zit ik nu bij Cuperus. De leukste koffiebar van de stad. Aan een lange tafel zitten studenten te blokken, een hipstermeneer met dito knot leest de Gazet, een ouder paar zit aan de cappuccino en een beetje verliefd naar elkaar te kijken. En daar zit ik dan tussen. Op de achtergrond alternatieverige muziek. Ik vind het elke keer weer een cadeau. Die heerlijke rust van het onregelmatige bestaan waar er tijd is voor dit soort uitstapjes.

Sorry.
Ik dwaal af.
Radio.
Okee, Vláámse Radio dan.
De Antwerpse ether is een heerlijk buffet waar alle smaken vertegenwoordigd zijn. Van keiharde house op Radio FG (FG staat voor Fucking Good) tot crooners voor zeventig-plus op Radio Minerva (zoek het eens op. Echt een briljant station). En van de Joodse zender tot Radio Maria. Kom daar maar eens om in Nederland.

Vlamingen zijn opgevoed met het idee dat als je op de radio komt, je heel keurig moet praten en keurige dingen moet zeggen. En vooral: alles moet tot in de puntjes voorbereid zijn. Als het niet op papier staat, als er niet eerst uitgebreid over vergaderd is, kán het gewoon niet goed zijn. Dat is soms jammer, want het verrast daardoor eigenlijk nooit.
Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. De late avond van Studio Brussel, bijvoorbeeld. DJ Gunther Desamblanx, algemeen bekend als Gunther D., haalt luisteraars onvoorbereid in de uitzending en voert gesprekken waar altijd een grappige hoek in zit. Het is écht en scherp. Want onvoorbereid, dus hij móét wel. De bellers voelen dat ook en zijn gek genoeg eerlijker dan ergens anders. En ik hang aan de radio.

De kerstactie van StuBru is hier ook het vermelden waard. In eerste instantie was Music for Life een kopie van Serious Request van 3FM. Tot ze het idee een paar jaar geleden sleets vonden worden en afscheid namen van het Glazen Huis. Het concept werd opnieuw uitgevonden en De Warmste Week was geboren. Een week lang trotseren drie dj’s de kou door vanaf een soort camping uit te zenden. Om de locatiestudio heen is een dorp gebouwd met eettentjes en podia waar concerten worden gegeven. Met grote en kleine particuliere initiatieven wordt geld ingezameld. Niet voor één doel, maar voor alle Vlaamse goede doelen gezamenlijk. De actie heeft, excusez le mot, ‘urgentie’. Er wordt over gepraat. Het bruist.

Met afgelopen editie een ontroerend moment toen een meisje van acht, het door haar opgehaalde geld, bedoeld voor de kankerbestrijding, kwam inleveren. Ze vertelde dat ze dit wilde doen omdat haar vader dat voorjaar was overleden aan kanker en ze hoopte dat er niet nóg meer kinderen een ouder zouden verliezen. Dit trof dj Siska Schoeters zo, dat ze het gesprek snotterend afmaakte. En ik snotterde mee in de auto. Prachtige, échte radio. Misschien eens met een delegatie van 3FM naar de Brusselse Reyerslaan gaan om ideeën uit te wisselen?

Jeroen Kijk in de Vegte
Twitter: @jeroenkidv